ΟΑΕΔ: Το νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ για το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 49 άτομα προσωπικό, οι οποίες υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής στον ΕΦΚΑ της εργοδοτικής εισφοράς ΛΑΕΚ (0,06%) και δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ 0,06 για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

  Οι επιχειρήσεις που καταρτίζουν το προσωπικό τους θα πρέπει να είναι:

– Μέλη των δικαιούχων ΦΕΕ (εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών) είτε

– Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο ή τομέα παραγωγής αλλά δεν ανήκουν σε ΦΕΕ (Μη Μέλη).

  Για τον λόγο αυτό οι ΦΕΕ διατηρούν σε Φυσικό Αρχείο Υπεύθυνες Δηλώσεις (μέσω gov.gr) ότι «οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είτε είναι μέλη τους είτε δεν είναι μέλη τους, (με σχετική αναφορά σε κάθε επιχείρηση) αλλά δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο ή τομέα παραγωγής».

  Κάθε επιχείρηση δικαιούται να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης με περισσότερους του ενός δικαιούχους φορείς με την προϋπόθεση να ανήκουν στον ίδιο κλάδο παραγωγής.

  Το πληροφοριακό σύστημα της Δ.ΥΠ.Α. (ΠΣ ΛΑΕΚ) αντλεί δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και το αντίστοιχο του ΕΦΚΑ προκειμένου να ελέγχεται αυτόματα η επιλεξιμότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

  Οι έλεγχοι αυτοί (μέσω ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ) διενεργούνται σε πραγματικό χρόνο κατά την υποβολή των προτάσεων των προγραμμάτων κατάρτισης των δικαιούχων φορέων, κατά την αξιολόγηση και κατά την επιτρεπτή, από την παρούσα εγκύκλιο, αντικατάσταση.

  Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:

  Α. Οι Εργαζόμενοι των Επιχειρήσεων της προηγούμενης παραγράφου που απασχολούν από 1-49 άτομα προσωπικό.

  Οι έλεγχοι της κατηγορίας αυτής που αφορούν στους καταρτιζόμενους, γίνονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο μέσω ΕΡΓΑΝΗ, όπως περιγράφονται παραπάνω.

  Β. Οι Εργαζόμενοι που το αντικείμενο απασχόλησης τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερή εργασία. Οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής υποχρεωτικά θα πρέπει:

  α) όταν δηλώνονται σε πρόγραμμα να μην εμφανίζονται απασχολούμενοι σε επιχείρηση (γιατί σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να δηλώνονται σε τμήμα τύπου Α)

  β) να διαθέτουν τουλάχιστον 50 ημερομίσθια. Η περίοδος ελέγχου της απασχόλησης αφορά το έτος 2021. Η Δ.ΥΠ.Α. και το πληροφοριακό σύστημα θα αντλεί δεδομένα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και το αντίστοιχο του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους τόσο για τις Επιχειρήσεις όσο και για τους Εργαζόμενους.

  Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται σε πραγματικό χρόνο κατά την υποβολή των προτάσεων των προγραμμάτων των δικαιούχων φορέων κατά την αξιολόγηση, και κατά την επιτρεπτή από την εγκύκλιο αντικατάσταση.

  Ειδικότερα όταν δηλώνεται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ καταρτιζομένου, προκειμένου να συμμετέχει σε τμήμα τύπου Β, θα γίνεται έλεγχος αυτόματα από το Π.Σ. ΛΑΕΚ εάν αναγνωρίζεται ως εργαζόμενος σε επιχείρηση. Εάν ναι θα αποκλείεται. Αν όχι θα γίνεται διασταύρωση μέσω ΕΦΚΑ του συνόλου των ημερομισθίων που πρέπει να διαθέτει (τουλάχιστον 50 το προηγούμενο έτος της εγκυκλίου).

  Οι καταρτιζόμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δηλώνουν υπεύθυνα ότι συναινούν στη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για τις ανάγκες του προγράμματος και θα διατηρηθούν έως και τον προβλεπόμενο χρόνο επιτρεπτού ελέγχου, δηλαδή έως και την 31/12/2027.

  Σε όλες τις περιπτώσεις οι ωφελούμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης όπου το αντικείμενό τους είναι συναφές με την ειδικότητα/κλάδο τους ή σε οριζόντιες δεξιότητες.

  Το Μέσο Ωριαίο Κόστος (Μ.Ω.Κ.) υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο ορίζεται στο ποσό των δεκατεσσάρων ευρώ (14,00 €).

  Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής:

  1) έξι ευρώ (6 €), ωριαίο κόστος ανά καταρτιζόμενο, που αφορά στις δαπάνες υλοποίησης της κατάρτισης.

  2) πέντε ευρώ (5 €) ανά ώρα κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο ως έξοδα διατροφής-μετακίνησης για τα προγράμματα που υλοποιούνται διά ζώσης.

  3) τρία ευρώ (3 €), ωριαίο κόστος ανά καταρτιζόμενο, που αφορά στις δαπάνες για τη διαχειριστική υποστήριξη του προγράμματος κατάρτισης από τον φορέα εκπροσώπησης των εργοδοτών.

  Στην περίπτωση που το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται σε συνεργασία με Εργατικό Κέντρο, το Μέσο Ωριαίο Κόστος (Μ.Ω.Κ.) υλοποίησης του προγράμματος, αυξάνεται κατά ένα ευρώ και πενήντα λεπτά (1,50 €). Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που δύνανται να λάβουν τα Εργατικά Κέντρα αφορά σε έως 28 προγράμματα. (Ελέγχεται αυτόματα από το Π.Σ. ΛΑΕΚ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου