Με προορισμό τον Έβρο και τα νησιά αναχώρησαν 130 τεθωρακισμένα του αμερικανικού στρατού

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στις 30 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η παραλαβή 130 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, τα οποία προστίθενται στα 44 που παρελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2021 και πρόκειται να αναχωρήσουν για τον Έβρο και ορισμένα ελληνικά νησιά. Στον Έβρο, στο στρατόπεδο τεθωρακισμένων, θα γίνει και η τοποθέτηση του απαραίτητου πολεμικού εξοπλισμού.

Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA) και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής, επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων για τα πρώτα 44 Μ1117 που παραλάβαμε πρόσφατα από την Αμερική ολοκληρώνεται στον Αυλώνα. και έτσι σύντομα τα οχήματα θα αναχωρήσουν με προορισμό τον Έβρο και ορισμένα ελληνικά νησιά.

Στόχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι να αναλάβουν όσο πιο γρήγορα γίνεται επιχειρησιακά καθήκοντα και έτσι να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και η παραλαβή των υπολοίπων οχημάτων.

Συνολικά η Ελλάδα θα εντάξει στους κόλπους της 1.200 Μ1117.

Ο συγκεκριμένος τύπος οχημάτων θα συμβάλει στη φύλαξη των συνόρων τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, ενώ, όπως εκτιμούν στο Γενικό Επιτελείο, πρόκειται για μια ουσιαστική ανανέωση των μηχανοκίνητων μέσων του ελληνικού στρατού, που αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες. Τα Μ1117 έχουν επιχειρήσει με επιτυχία σε θέατρα συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού. Πλέον θα χρησιμοποιούνται από τον ελληνικό στρατό, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα, αλλά παρωχημένα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης και μεταφοράς προσωπικού. Πρόκειται για ένα τροχοφόρο όχημα μήκους 6 μέτρων, πλάτους 2,6 μέτρων και ύψους 2,6 μέτρων, με ιδιαίτερα προηγμένη θωράκιση. Είχε αναπτυχθεί αρχικά για τη στρατονομία των ΗΠΑ. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 5-6 ατόμων και ο εξοπλισμός του μπορεί να περιλαμβάνει εκτοξευτές βομβίδων και πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων. Για την κίνηση του 4Χ4 αμαξώματος φροντίζει ένα ντίζελ μοτέρ 8,3 λίτρων με 260 άλογα, με τελική ταχύτητα στα 100 χλμ./ώρα και αυτονομία στα 900 χιλιόμετρα.

ΠΗΓΗ: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου