ΣΟΚ: Στο 10,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,1% στην ευρωζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια


Άλμα στο 10,7% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, από το 9,1% που ήταν τον Απρίλιο.

Η αύξηση προδιαθέτει για νέο ιστορικό υψηλό για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και να ξεπερνάει κατά πολύ το 11%.

Το 10,7% αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο, πίσω από το 20,1% της Εσθονίας, το 18,5% της Λιθουανίας, το 16,4% της Λετονίας, και το 11,8% της Σλοβακίας.

Σε νέο υψηλό ρεκόρ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο από το 7,4% τον Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,7%, καθώς η αύξηση των τιμών συνέχισε να διευρύνεται.

Αμέσως μετά την Ελλάδα βρίσκονται η Ολλανδία με πληθωρισμό 10,2%, το Βέλγιο με 9,9% και το Λουξεμβούργο με 9,1%.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες του νότου, η Ιταλία είχε τον Μάιο πληθωρισμό 7,3%, η Ισπανία 8,5% και η Πορτογαλία 8,3%.

Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού για τον Μάιο καταγράφεται και πάλι στη Μάλτα με 5,6%, ενώ ελάχιστα υψηλότερος, στο 5,8%, ήταν ο πληθωρισμός της Γαλλίας. Η Γερμανία κινήθηκε αρκετά υψηλότερα με πληθωρισμό 8,7%.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, αρχικά εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την πανδημία, στη συνέχεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι μια νέα εποχή ταχείας αύξησης των τιμών σαρώνει τη δεκαετία του ιδιαίτερα χαμηλού πληθωρισμού.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 39,2%, των ανεπεξέργαστων τροφίμων (κρέατα, ψάρια, νωπά λαχανικά και φρούτα) κατά 9,1% και των επεξεργασμένων τροφίμων, αλκοολούχων και καπνού κατά 7%.

Αν και ο πληθωρισμός διαμορφώνεται τέσσερις φορές υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, τα μέλη της Τράπεζας μπορεί να είναι πιο ανήσυχοι από τη ραγδαία αύξηση των υποκείμενων τιμών, που υποδεικνύουν ότι αυτό που αρχικά θεωρούνταν μεταβατική άνοδος των τιμών, τώρα φαίνεται ότι ενσωματώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου