Νέα εποχή στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας – Δεν σχετίζεται η long covid ούτε τα εμβόλια με την ηπατίτιδα στα παιδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια
  •  Όλα όσα ανακοινώθηκαν στο υπουργείο Υγείας
  • Μια γραμμή στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας μπήκε σήμερα κατά την έκτακτη ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους επιστήμονες.

«Μετά από 2 χρόνια μπαίνουμε σε μια νέα φάση διαχείρισης της πανδημίας όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε. Τόνισε ακόμα ότι λόγω της μεταδοτικότητας της Όμικρον, έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πλέον με νέα νομοσχέδια θα δομήσουμε ένα σύστημα υγείας πιο ανθρωποκεντρικό, είπε ακόμα.

Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι πλέον περνάμε σε μια συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. «Δεν πιστεύουμε στην λογική της πολιτικής του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», επεσήμανε.

Ο κ. Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.

Όπως τόνισε σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας απέδωσε τα εύσημα στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ λέγοντας ότι από την αρχή της πανδημίας χάρη στην προσπάθεια που έκαναν δεν φτάσαμε σε αυτό που έλεγαν κάποιοι ότι θα διασωληνώνουμε ανθρώπους σε πάρκινγκ.


Ειρήνη Αγαπηδάκη: Είμαστε στα μέσα της πανδημίας

Παίρνοντας τον λόγο η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ξεκαθάρισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει αλλά είμαστε σε ένα μεταβατικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είπε, είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε.

Στο νέο μοντέλο διαχείρισης, στόχος είναι η προστασία αλλά να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα.

Εξηγώντας τι μας έμαθαν τα δυο χρόνια πανδημίας ανέφερε ότι η μάσκα πρέπει να μείνει, να εμβολιαζόμαστε, να μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα αλλά και να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας.

Πρόσθεσε ότι το βιώσιμο μοντέλο πλέον είναι να ζούμε με τα μέτρα προστασίας καθημερινά. «Δεν καταργούμε τα μέτρα προστασίας αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση. Η Πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες και είναι σε θέση να τα υιοθετούν και χωρίς να χρειάζεται να τα επιβάλλουμε».

«Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό χωρίς να διακόπτεται η ζωή μας. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κατάσταση».

Για το Πάσχα είπε, ότι πριν έρθουμε σε επαφή επισκεφτούμε τον παππού και την γιαγιά να πάρουμε προφυλάξεις.

Οι πιο σημαντικοί δείκτες

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης κάνοντας αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας στην Επικράτεια τόνισε, ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες βλέπουμε μια σημαντική μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα, είπε, είναι από την Όμικρον 2. Και τα λύματα επίσης δείχνουν μια μείωση στο ιικό φορτίο σε όλη την Ελλάδα.

Ο δείκτης των κρουσμάτων στην επόμενη φάση θα είναι λιγότερο σημαντικός καθώς όλα τα κράτη έχουν αλλάξει την μεθοδολογία των τεστ. Έχουν μειωθεί τα τεστ και έτσι ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων δεν θα είναι ο πιο σημαντικός δείκτης. Οι πιο σημαντικοί δείκτες, τόνισε θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – και εδώ έχει παρατηρηθεί μείωση – ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων. Έχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων, πρόσθεσε.

Για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό τόνισε ότι δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη καθώς ο τρόπος καταγραφής δεν είναι ενιαίος σε κάθε χώρα.

Παπαευαγγέλου: Αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των κρουσμάτων στα σχολεία

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην διαχείριση των κρουσμάτων στα σχολεία. Όπως είπε, στην αρχή της χρονιάς σχεδιάστηκε ένα πρωτόκολλο λειτουργίας που είχε ως στόχο την διατήρηση της σχολικής ζωής. Αναφέρθηκε στα self test που λειτουργούσαν προληπτικά αλλά και της ιχνηλάτησης επαφών. Σημαντικό όπλο ήταν η άριστη συνεργασία όλων αλλά και η ορθή χρήση της μάσκας. Πετύχαμε παρά την έξαρση του πανδημικού κύματος τον Φεβρουάριο να κρατήσουμε χαμηλά τα κρούσματα στις ηλικίες από 4 έως 18 ετών. Η πρακτική που ακολουθήθηκε, πρόσθεσε ότι απέδωσε καρπούς καθώς λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία το ποσοστό των παιδιών στο σύνολο των κρουσμάτων ήταν στο 20% από το 33% στο απόγειο της πανδημίας.

Τώρα η πανδημία αποκλιμακώνεται, πρόσθεσε και θα εφαρμόσουμε μια νέα πρακτική που ο έλεγχος για covid στον πληθυσμό αλλά και στα σχολεία θα επικεντρώνεται στα συμπτώματα. Ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος στα παιδιά με συμπτώματα. Οι μαθητές όταν θα επιστρέψουν στα σχολεία δεν θα είναι υποχρεούνται σε self test αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος σε παιδιά με συμπτώματα. Πρόσθεσε ότι δεν θα σταματήσει η χρήση της μάσκας αλλά και ο καλός αερισμός της αίθουσας.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ιχνηλάτηση των επαφών θα συνεχίσει να ισχύει όπως και τώρα. Αν ένα παιδί βρίσκεται θετικό θα γίνεται έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με δυο τεστ την πρώτη και την 4η μέρα μετά την διάγνωση του κρούσματος. Οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι, τόνισε και να αναγνωρίζουν συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών. Τόνισε ότι έχουμε μεγάλη έξαρση άλλων λοιμώξεων γιατί μετά από δυο χρόνια τα μέτρα έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν. Αν τα παιδιά εμφανίζουν ίωση να τα κρατούν οι γονείς σπίτι και να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Το παιδί θα επιστρέφει σχολείο μετά από 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και οι θάνατοι. Πρόσθεσε ότι σε 40 από 47 χώρες υπάρχει βελτίωση της εικόνας της πανδημίας. Οι χώρες ανάλογα με την πίεση στο σύστημα υγείας αρχίζουν να μειώνουν τους περιορισμούς και από τις πρώτες χώρες είναι η Βρετανία.

Τι γνωρίζουμε για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν συνδέεται η long covid με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουμε δει στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, η κα Παπαευαγγέλου απάντησε: «Δεν υπάρχει συσχέτιση με το long covid αλλά κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό που δεν είχαν συναντήσει πριν. Τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλώσει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία. Τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν τελικά μαζεμένα, είπε χαρακτηριστικά. Ηπατίτιδα από κοινές ιώσεις είχαμε πάντα αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην λύση του γρίφου».

Ο κ. Ζαούτης συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό καθώς τα παιδιά ειδικά στην Βρετανία που νόσησαν δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σε εγρήγορση για την Σανγκάη

Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα καταγραφής και αντιμετώπισης, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης για την Σανγκάη και είναι εξαιτίας και της πολιτικής zero covid στην οποία είμαστε αντίθετοι. Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα είχαν λογική στην αρχή της πανδημίας αλλά όχι τώρα. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι έχουμε να κάνουμε με την Όμικρον.

Για την 4η δόση στον γενικό πληθυσμό από το φθινόπωρο ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από το ECDC.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου