Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
  • ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
  • κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Τετάρτη 06-04-2022

ΩΡΑ: 18:00-19:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων εἰς τόν ἹερόΝαό Ραφαήλ, Νικολάου καί Εἰρήνης Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ»


Το γεγονός που μας αφηγείται το σημερινό ανάγνωσμα από το ευαγγέλιο του Μάρκου τοποθετείται αμέσως μετά την κάθοδο του Χριστού από το όρος Θαβώρ.

  Μετά την δόξα της Μεταμορφώσεως συναντά ο Χριστός τον ανθρώπινο πόνο. Ένας πονεμένος πατέρας παρακαλεί τον Χριστό να θεραπεύσει το άρρωστο παιδί του, που οι μαθητές του στάθηκαν ανίσχυροι να θεραπεύσουν.

  Βρίσκει λοιπόν ο Χριστός μπροστά του από την μία μεριά την πονεμένη και πάσχουσα ανθρωπότητα, από την άλλη τους εκπροσώπους του που δεν μπορούν να την βοηθήσουν. Και σαν να μην φθάνουν αυτά, βλέπει και τους γραμματείς και φαρισαίους τους θεολόγους του Ιουδαϊσμού, να προσπαθούν να κλονίσουν την πίστη των μαθητών του Χριστού. Όλα αυτά θα κάνουν τον Χριστό να πει την φράση «ω γενεά άπιστος, έως πότε προς υμάς έσομαι;».

  Προσφέρει την θεραπεία στο άρρωστο παιδί που βρίσκεται μπροστά του και το οποίο «παιδιόθεν» βασανίζεται από την φοβερή ασθένεια. Πριν όμως από την θεραπεία, ρωτά τον πατέρα του παιδιού εάν μπορεί να πιστεύσει, γιατί τα πάντα είναι δυνατά γι’ αυτόν που πιστεύει. Και ο δυστυχής πατέρας με δάκρυα στα μάτια αφήνει να εκδηλωθεί η πάλη που γίνεται μέσα του λέγοντας: «Πιστεύω, κύριε· βοήθει μου τη απιστία».

  Ομολόγει την πίστη του στην δύναμη του Χριστού με τον οποίο συνομιλεί, συγχρόνως όμως αναγνωρίζει και την απιστία που τον συνδέει με όλη την αμαρτωλή γενεά του.

  Παλεύει μεταξύ πίστεως και απιστίας, μεταξύ της έντονης επιθυμίας του να παρουσιαστεί όσο γίνεται με περισσότερη πίστη και της ειλικρινούς διαπιστώσεως ότι η πίστη του αυτή είναι ελλιπής.

  Η πίστη κάνει κατορθωτά τα ακατόρθωτα, αυτά που η ανθρώπινη λογική θεωρεί τόσο σταθερά και καθιερωμένα, ώστε η αλλαγή τους να φαίνεται αδύνατη· «μετακινεί βουνά», κατά την παροιμιακή έκφραση που χρησιμοποιεί ο Χριστός σε άλλη περίπτωση, μεταμορφώνει την ανθρώπινη αθλιότητα σε δόξα.

  Η πίστη ισχυροποιείται με την προσευχή και με την νηστεία. Μ’ αυτά τα δύο διοχετεύεται η δύναμη του Θεού στον πιστεύοντα άνθρωπο, ώστε η πίστη του να γίνεται ολοένα πιο ζωντανή και ως εκ τούτου πιο θαυματουργική μέσα στη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου