Πόλεμος: Η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά και αναστέλλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η Δύση στηρίζει ενεργά την Ουκρανία
Κλιμακώνεται η κατάσταση στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να σκληραίνει τη ρητορική της αυξάνοντας τις αναφορές στη χρήση πυρηνικών και τον πόλεμο δια αντιπροσώπου με την Δύση, ενώ η Ευρώπη απαντάει στέλνοντας βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.


Ενδεικτική είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας, η οποία ανακοίνωσε την πρώτη παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λαμπρέχτ ανακοίνωσε πως η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση αρμάτων μάχης Gepard, τα οποία είναι εξοπλισμένα με αντιαεροπορικό εξοπλισμό.

Επίσης, οι υπουργοί Αμυνας και στρατιωτικοί αξιωματούχοι από περίπου 40 χώρες και μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συνεχίσουν την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία, αλλά και τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» που θα συνεδριάζει κάθε μήνα για να συντονίζει τη βοήθεια στο Κίεβο. 

Η στήριξη από τη Δύση

Η Ουκρανία αποκτά μόνιμη και ισχυρή στήριξη από τη Δύση, μετά και τις αποφάσεις που έλαβαν, όπως φάνηκε, οι υπουργοί Άμυνας 40 χωρών σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία

Η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως ενημέρωσαν ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον με κοινή τους ανακοίνωση.

Το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (19,7 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών. Θα αυξήσει τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί η Καμπέρα στο Κίεβο στα 211 εκατ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζονται τα 65 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και οι 70.000 τόνοι άνθρακα που έχει ανακοινωθεί πως θα προσφέρει.

Οι κ.κ. Μόρισον και Ντάτον είπαν ότι αποφάσισαν να χορηγηθεί η επιπλέον βοήθεια προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να αποκρούσει τη «βάρβαρη» και «παράνομη» εισβολή της Ρωσίας και θα επιδιώξουν να καλύψουν και κάποιες ακόμη από τις ανάγκες του Κιέβου «άμεσα».

Η Αυστραλία ήταν ανάμεσα στις 40 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία) για να συζητηθούν οι εξοπλιστικές ανάγκες του ουκρανικού στρατού.


Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι
κατήγγειλε σε νυχτερινό του διάγγελμα ότι η Μόσχα επιδιώκει το διαμελισμό της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η διαμεσολαβητική προσπάθεια που επιχειρεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει περιορισμένες ελπίδες, αν και μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι συμφωνεί να ξεκινήσει η απομάκρυνση των αμάχων από το Azovstal, με τη συνδρομή διεθνών οργανισμών.

Κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου η Ρωσία

“Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (…) στις 27 Απριλίου”, ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, υπογραμμίζοντας πως “δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια”. “Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες”, συμπλήρωσε.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από σήμερα Τετάρτη.

Φυσικό Αέριο


Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου