Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ζητείται λύση για 20.000 «εγκλωβισμένους» ιδιοκτήτες ακινήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Συμβολαιογράφοι και ΠΟΜΙΔΑ ζητούν να παραταθεί έως 31 Μαΐου 2022 η υπογραφή συμβολαίων με βεβαίωση μηχανικού

  Σε καθεστώς «ομηρίας» παραμένουν περίπου 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ενώ είχαν τη βεβαίωση μηχανικού δεν κατάφεραν έως το τέλος Μαρτίου να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων γιατί δεν είχαν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά λόγω του φόρτου εργασίας των κρατικών υπηρεσιών. Οι εκπρόσωποι ιδιοκτητών όσο και συμβολαιογράφοι, ζητούν να υπάρξει η δυνατότητα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων ακινήτων μέχρι και την 31η Μαΐου 2022 βάσει βεβαιώσεων μηχανικού που έχουν νόμιμα εκδοθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.


Μέχρι στιγμής, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, κρατούν το θέμα ανοιχτό χωρίς να ξεκαθαρίζουν εάν θα δοθεί παράταση με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να βρίσκονται στον «αέρα».

  Όπως αναφέρουν στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας, οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ είχαν εκδώσει νόμιμα μέχρι την 31 Μαρτίου 2022 βεβαιώσεις μηχανικών για σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτου, γονικής παροχής, δωρεάς, σύστασης ή τροποποίησης οριζοντίου ιδιοκτησίας και είχαν προβεί στην έκδοση σωρείας άλλων σχεδιαγραμμάτων (βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κ.α), δεν κατέστη δυνατόν να υπογράψουν τις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις.

  Αυτό συνέβη, διότι λόγω του γνωστού φόρτου εργασίας της περιόδου αυτής, όλοι αυτοί δεν είχαν λάβει μέχρι την 31 Μαρτίου 2022 πιστοποιητικά μη οφειλής ΤΑΠ από τους οικείους Δήμους, ή θεωρημένες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς κλπ, από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. παρότι τα είχαν εμπρόθεσμα ζητήσει.

  Αν τελικά δεν δοθεί παράταση, τότε, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναγκαστούν να ξαναπληρώσουν για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου η οποία εκτός από το πρόσθετο οικονομικό κόστος (από 300 έως 1.000 ευρώ) θα στοιχίσει και σημαντική χρονική καθυστέρηση αλλά και ταλαιπωρία για την εξεύρεση της σωρείας των απαιτούμενων εγγράφων.

  Σημειώνεται ότι η «Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου» είναι στην πράξη μια ενιαία βάση δεδομένων όπου ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο στην πραγματική του κατάσταση, όπως είναι σήμερα – και όχι στη θεωρητική με βάση την οικοδομική άδεια που κάποτε κατασκευάστηκε.

  Υποχρέωση για ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου έχουν:

  • Όλα τα νέα κτήρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες.
  • Τα παλαιότερα κτήρια.
  • Τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου