Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 0,5% από 1ης Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Υπολείπεται μια μείωση κατά 0,60% από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων έως το 2023 που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση

Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα θα μειωθούν από την 1η Ιουνίου οι εισφορές προς τα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑΕΠ, ΤΕΚΑ).

Συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου 2022 οι εισφορές για επικούρηση θα μειωθούν στο 3% για τους εργοδότες και σε  3% για τους εργαζομένους, από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά. Ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο του 2021. Συνεπώς υπολείπεται μια μείωση κατά 0,60% από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων έως το 2023 που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Τονίζεται ότι πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι, παρά τις δρομολογημένες μειώσεις, το σύνολο των υποχρεωτικών εισφορών παραμένει υψηλό και σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Είναι συνεπώς σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα αξιοποίησης ενδεχόμενου δημοσιονομικού χώρου στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ειδικά σε σχέση με τη φορολογία της εργασίας και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με μέτρα μόνιμης διάρκειας. Αυτό θα έχει άμεσα θετικές συνέπειες στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, βελτιώνοντας τη σχετική αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων εισοδηματικών κλιμακίων.

Ωστόσο, παρά το επίμονο αίτημα των εργοδοτικών φορέων για περαιτέρω μείωση των εισφορών το αμέσως επόμενο διάστημα και όχι σε βάθος χρόνου, η κυβέρνηση δεν συζητεί προς το παρόν αυτό το ενδεχόμενο.

Τονίζεται ότι για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έχουν επικουρική ασφάλιση μειώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται ως εξής:

  • Στην 1η κατηγορία από 42 ευρώ τον μήνα η εισφορά διαμορφώνεται σε 39 ευρώ.
  • Στη 2η κατηγορία από 51 ευρώ τον μήνα η εισφορά διαμορφώνεται σε 47 ευρώ.
  • Στην 3η κατηγορία από 61 ευρώ τον μήνα η εισφορά διαμορφώνεται σε 56 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου