Η… “δημοκρατία” του Ερντογάν φυλάκισε δημοσιογράφο!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τη δημοσιογράφο Sedef Kabaş σε δύο χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκιση με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απελευθέρωσε την Kabaş, 52 ετών, από την προφυλάκιση εν αναμονή δικαστικής προσφυγής, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του ειδησεογραφικού ιστότοπου Diken .

Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση ακόμη και μετά από την καταδικαστική σε βάρος της Τουρκίας απόφαση, στα τέλη του περασμένου έτους, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) ότι οι νόμοι που διέπουν την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία πρέπει να τροποποιηθούν για να αποτραπούν τέτοιες διώξεις.   

Η Kabaş συνελήφθη στα τέλη Ιανουαρίου αφού ανέφερε μια παροιμία στο προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter που οι εισαγγελείς έκριναν ότι προσέβαλε τον Ερντογάν. Τα σχόλια έκανε σε τηλεοπτικό κανάλι της αντιπολίτευσης και στον λογαριασμό της στο Twitter.

“Όταν το βόδι έρχεται στο παλάτι, δεν γίνεται βασιλιάς. Αλλά το παλάτι γίνεται αχυρώνας”, είπε. Το Tweet στις 21 Ιανουαρίου παραμένει δημοσιευμένο.


Η Τουρκία είναι ένας από τους κορυφαίους “δεσμοφύλακες” δημοσιογράφων παγκοσμίως. Τα κύρια μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από επιχειρηματίες κοντά στον Ερντογάν μετά από μια σειρά εξαγορών από τότε που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κέρδισε την εξουσία το 2002.

Οι δικαστικές διώξεις Τούρκων με την κατηγορία της προσβολής του Ερντογάν έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2018, ο Ερντογάν απέκτησε τεράστιες νέες προεδρικές εξουσίες, μετά τις οποίες επιδεινώθηκε το αρνητικό ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι η νομοθεσία που καθιστά έγκλημα τις προσβολές του προέδρου πρέπει να αλλάξει, επικαλούμενος μια σειρά κρατήσεων υπόπτων για να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει περισσότερες από 160.000 έρευνες για ύποπτες προσβολές του Ερντογάν από το 2014, τη χρονιά που έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος. Σχεδόν 13.000 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί. Περισσότερες από 31.000 έρευνες ξεκίνησαν το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου