Εστίαση: Προβληματισμός για τις ανατιμήσεις στο ηλιέλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια


Σκέψεις να βγάλουν εκτός καταλόγου τα τηγανητά φαγητά, εκφράζουν αρκετοί επαγγελματίες της Ξάνθης


Μαρία Τσιακίρογλου:

«Είναι αντικειμενικά δύσκολο για μια μικρομεσαία επιχείρηση να διαχειριστεί τα υπέρογκα τιμολόγια για την προμήθεια ηλιέλαιου. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το λάδι πρέπει να αλλάζεται συνέχεια…»

  Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις επιχειρήσεις εστίασης με την έλλειψη που παρατηρείται στο ηλιέλαιο και στις μεγάλες ανατιμήσεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο προϊόν το τελευταίο διάστημα.

  Ενδεικτικές της δημιουργηθείσας κατάστασης είναι οι δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα μας η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών με Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΠΕ Ξάνθης, κυρία Μαρία Τσιακίρογλου, αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν σκέψεις από ορισμένους επαγγελματίες να «κόψουν» τα τηγανιτά φαγητά μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

  Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει η ίδια, «υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις ανατιμήσεις που βλέπουμε στο ηλιέλαιο. Δεν είναι φυσιολογικό η τιμή του από τα 18 ευρώ να εκτοξεύεται μέσα σε λίγες ημέρες στα 31 ευρώ. Θα πρέπει το κράτος να μεσολαβήσει, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Βέβαια, εξ όσων γνωρίζουμε υπάρχει τέτοια μέριμνα. Ωστόσο, οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι εντατικοί και συστηματικοί. Δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε κάποιους να εκμεταλλευτούν τη δημιουργηθείσα κατάσταση για να πλουτίσουν. Θα πρέπει να συγκρατηθούν οι τιμές».

  Από εκεί και πέρα, όπως η ίδια συνεχίζει, «πράγματι, υπάρχουν επιχειρηματίες και στην Ξάνθη οι οποίοι σκέφτονται σοβαρά να σταματήσουν τα τηγανητά όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση με τις τεράστιες ανατιμήσεις που έχουν «χτυπήσει» και τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι αντικειμενικά δύσκολο για μια μικρομεσαία επιχείρηση να διαχειριστεί τα υπέρογκα τιμολόγια για την προμήθεια ηλιέλαιου. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το λάδι πρέπει να αλλάζεται συνέχεια…».

  Επαγγελματίες που έχουν στην κατοχή τους ταχυφαγεία, ταβέρνες και εστιατόρια βρίσκουν, πλέον, δύσκολα ηλιέλαιο, όχι μόνο λόγω της αυξημένης τιμής του, αλλά και λόγω ελλείψεων που καταγράφονται στην αγορά. Οι σκέψεις να βγάλουν εκτός καταλόγου τηγανητά φαγητά, όπως είναι οι τηγανητές πατάτες, αποτελεί γι’ αυτούς μια λύση. Βέβαια, όσον αφορά τις τηγανητές πατάτες το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, καθώς εντάσσονται στις αγαπημένες διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών και θα αναγκαστούν να τις αντικαταστήσουν με πατάτες φούρνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου