Ξάνθη: Η Φ.Ε.Ξ φέρνει την άνοιξη με εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια


Το σχήμα των ισημεριών και των ηλιοστασίων στα οποία η Εκκλησία τοποθέτησε αντίστοιχα τις γιορτές του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου) και της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου (23 Σεπτεμβρίου), αποδίδεται στις λαϊκές παροιμίες «Του Μάρτη και του Τρυγητή ίσα τα ημερόνυχτια», «Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσάνυχτα» υπενθυμίζει εύστοχα η ΦΕΞ και δρομολογεί μια σειρά από εκδηλώσεις το μήνα Μάρτιο.

Όπως σημειώνει “Ο μήνας Μάρτιος ονομάστηκε προς τιμήν του ρωμαϊκού θεού Mars που σημαίνει θεός του πολέμου (Άρης). Ήταν ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού έτους, ο Ρωμύλος τον ονόμασε Μάρτη επειδή οι Ρωμαίοι άρχιζαν τότε τις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Ακόμη και μετά τη μετάθεση της Πρωτοχρονιάς τον Ιανουάριο, η 1η Μαρτίου εξακολουθούσε να θεωρείται Πρωτοχρονιά για τους Ρωμαίους.

Ονομαζόταν πάτριος Πρωτοχρονιά σε αντίθεση με την ιερατική Πρωτοχρονιά του Ιανουαρίου, που σχετίζεται με το ηλιακό έτος και την πολιτική ή κυκλική Πρωτοχρονιά (του Σεπτεμβρίου), η οποία διατηρήθηκε στο Βυζάντιο (ως βυζαντινές ινδικτιώνες), καθώς σε αυτήν τότε συγκέντρωναν τους φόρους μετά τη σπορά.

Με βάση όλα τα παραπάνω, τα έθιμα του Μαρτίου σχετίζονται με την ανανέωση της φωτιάς και του νερού (όπως ακριβώς την Πρωτοχρονιά), με τη μεταφορά δροσιάς στο σπίτι, θαλερότητας και γονιμότητας μέσω του χτυπήματος κλαδιών.

Πολιτιστικό ημερολόγιο της ΦΕΞ

 ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ | ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ,  ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (7 Μαρτίου)

ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ παρεκκλήσιο Ι. Μ. Αρχαγγελιωτίσσης (9 ΜΑΡΤΊΟΥ)

*ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΑ (σε όλους τους ναούς και τα νεκροταφεία του νομού) (ΚΙΝΗΤΈΣ ΕΟΡΤΈΣ ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΆΣΧΑ)

*Χαιρετισμοί (σε όλους τους ναούς) τις πέντε Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τελευταία την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου (ΚΙΝΗΤΈΣ ΑΚΟΛΟΥΘΊΕΣ)

Α’  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ (11 Μαρτίου)

ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ π. Ξάνθης παρεκκλήσιο (12 Μαρτίου)

Β’  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ (18 Μαρτίου)

ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ Σταυρουπόλεως παρεκκλήσιο (20 Μαρτίου, πλησίον του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών)

Γ’ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ (25 Μαρτίου)

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Σταυρουπόλεως (25 ΜΑΡΤΊΟΥ)

Tα φεστιβάλ του μήνα

Αποκριές – Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

Στο πλαίσιο των απόκρεων η ΦΕΞ οργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλές εκδηλώσεις και για τους μικρούς μας φίλους, εργαστήρια κατασκευής μάσκας, παραμύθια, παραστάσεις, καραγκιόζη κ.λπ.

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/κης ταξιδεύει στην Ξάνθη

Κυριακή  27 έως & Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022   [18.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ, πιστή στο ραντεβού, φιλοξενεί και φέτος ταινίες Ελλήνων δημιουργών.  Πληροφορίες αναλυτικό πρόγραμμα: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  Ξάνθης

 • Κάθε μέρα στην Ξάνθη
 •  Ο κινηματογράφος των δημιουργών
 • Τις Τρίτες 1 -8- 15 – 22 & 29  Μαρτίου 2022   [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη John Nicholas Cassavetes

 • 2-3 πράγματα που ξέρω για … τη ΦΕΞ
 • «Η παράδοση ο χορός στη ΦΕΞ »
 • Τις Τετάρτες 2 – 9 – 16 – 23  Μαρτίου 2022
 • 20.00 Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

[Παράδοση – Ιστορία] Η Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης και η ιστορία της Λαογραφίας της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες από την ίδρυση της ίδια της Ένωσης.

[Χορός ] … Παραδοσιακό- tango – capoera – tai chi – Latin

Κάθε χρόνο τα εργαστήρια οργανώνουν φεστιβάλ με φιλοξενούμενους από την Ελλάδα και το εξωτερικό δύοντας ένα τόνο γιορτινό στις δράσεις τους και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις της ομάδας με άλλες ομάδες και δασκάλους  […]

 • 2-3 πράγματα που ξέρω για …  
 • «Λαϊκός πολιτισμός των ελλήνων προσφύγων της Μικρασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου»
 •  Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

[19.00] Α’ ΜΕΡΟΣ (διαλέξεως). «Έκιτι, γιάβρουμ, εμείς οι Ρωμαίοι πάντα περισάν ‘ς σα στράτας…». Η μνήμη της προσφυγιάς, όπως αποτυπώνεται στα υλικά και στα άυλα κειμήλια (τεκμήρια) με μελέτη περίπτωσης τον κύκλο του χρόνου στον προσφυγικό λαϊκό πολιτισμό.

[20.00] Β’ ΜΕΡΟΣ (διαλέξεως). Τα έθιμα των Αποκρεών (πριν και μετά το 1922 μέχρι σήμερα) στους έλληνες πρόσφυγες της Μικρασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη (επιλεκτικές αναφορές).

Διαλέξεις για τον «Κύκλο του χρόνου στον λαϊκό πολιτισμό των ελλήνων προσφύγων της Μικρασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου». Με την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

 •  Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο
 • Τις Πέμπτες 3 – 10 -17 & 24 Μαρτίου 2022   [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η κινηματογραφική λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν έναν κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.   Περισσότερες  πληροφορίες  στο http://elmexanthis.blogspot.gr/ 

 •  Με 24 γράμματα και όχι μόνο
 • Τα Παρασκευο-Σαββατοκύριακα του Μαρτίου 2022

Η ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική…   Πληροφορίες: ΦΕΞ – 2541025421

Info 

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου