Ευριπίδης Στυλιανίδης: Τέσσερα Πειραματικά Σχολεία αποκτά η Κομοτηνή, ενστάσεις διατυπώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια


Με απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της ιδρύθηκαν 8 νέα πειραματικά σχολεία στη χώρα εκ των οποίων τα 4 στην Κομοτηνή.

Συγκεκριμένα οι ενέργειες του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη σε συνεργασία με τους τοπικούς διευθυντές Εκπαίδευσης Μαίρη Κοσμίδου στη Δευτεροβάθμια Ροδόπης και Μαρίνο Κωνσταντινίδη στην Πρωτοβάθμια Ροδόπης πέτυχαν να φέρουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη για την περιοχή μας

Συγκεκριμένα ιδρύονται νέα πειραματικά σχολεία στο 15ο Νηπιαγωγείο και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής καθώς και στο 5ο Γυμνάσιο και στο 3ο Λύκειο Κομοτηνής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Ροδόπης, η θετική αυτή εξέλιξη θα δώσει τη δυνατότητα στη Ροδόπη να εφαρμοστούν σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, να αναδειχθούν οι δεξιότητες των παιδιών και να αξιοποιηθούν καινοτόμες προτάσεις και ικανότητες των εκπαιδευτικών μας.

Ο κος Στυλιανίδης μετά την εξέλιξη αυτή ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ανταπόκριση και τους διευθυντές για τη συνεργασία και τόνισε: «Όσο συνεργαζόμαστε και επιμένουμε θα πετυχαίνουμε τους στόχους μας». «Είχε βγει παλιότερα μία απόφαση που εξαιρούσε την Κομοτηνή από τα Πειραματικά Σχολεία […] τελικώς η επιμονή μας δικαιώθηκε», δεν έκρυψε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ενώ -αναφερόμενος στα οφέλη λειτουργίας αυτών των σχολείων στην περιοχή- είπε αναλυτικά τα εξής:

«Αξιοποιείται η εξειδικευμένη γνώση εκπαιδευτικών με πρόσθετα προσόντα, για την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας κι εφαρμόζονται παιδαγωγικές μέθοδοι -πειραματικά- με σκοπό να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο διδασκαλίας. Δηλαδή η ωφέλεια είναι διπλή: ωφελείται και ο εκπαιδευτικός διότι εφαρμόζει τη σύγχρονη γνώση που έχει αποκτήσει και ο μαθητής διότι είναι αυτός που απολαμβάνει την εκπαιδευτική υπηρεσία και προετοιμάζεται καλύτερα για το μέλλον του. Συνήθως παρεμβαίνει στη λειτουργία του Πειραματικού Σχολείου κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα (εν προκειμένω του ΔΠΘ), για να μεταφέρει τεχνογνωσία από μελέτες ή έρευνες που έχει κάνει. Κι έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό για την εκπαίδευση και δημιουργεί βήματα προόδου και ποιότητας».

Ενστάσεις από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών

Την ίδια ικανοποίηση πάντως δεν συμμερίζεται ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης «οι Τρεις Ιεράρχες», δια στόματος του προέδρου του Στέφανου Μακρυγιάννη. «Έχουμε τις αντιρρήσεις μας για διάφορους λόγους», είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Από τις αντιρρήσεις, η βασική είναι μαθητικού περιεχομένου και η δευτερεύουσα έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον κο Μακρυγιάννη, στην πράξη έχει φανεί πως στα Πειραματικά Σχολεία δεν γίνονται δεκτοί οι μαθητές όλων των οικονομικών και κοινωνικών “στρωμάτων”, αντιθέτως παρατηρείται ελιτισμός. «Μπορεί να κάνει αίτηση όποιος μαθητής επιθυμεί, αλλά η ιστορία από τους άλλους Νομούς δείχνει, ότι συγκεκριμένων οικονομικών τμημάτων της κοινωνίας (σ.σ. γίνονται δεκτά τα παιδιά). Οπότε δεν αποτελεί πραγματική απεικόνιση του πραγματικού μαθητικού πληθυσμού», υποστήριξε. Αίτημα του Συλλόγου είναι όλα τα σχολεία του Νομού να εξοπλιστούν ανάλογα, ώστε να λειτουργούν ως «Πειραματικά».

Ως προς τους εκπαιδευτικούς χάνουν τις οργανικές τους θέσεις και υποχρεώνονται αναγκαστικά να μετακινηθούν ή να παραμείνουν προσωρινά στα Πειραματικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα στους εργαζομένους.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου