Καθαρά Δευτέρα: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Δεν υπάρχουν σχόλια


Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του 2022 είναι πλέον γεγονός και πολλοί είναι εκείνοι που το περίμεναν πως και πως για να οργανώσουν το πρώτο τριήμερο της χρονιάς. Ωστόσο, παρά την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που ισχύει από το Σάββατο 5 Μαρτίου, παραμένουν τα μέτρα στα ταξίδια με ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία και αεροπλάνα.

  • Πιο αναλυτικά:
  • Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ Ιι ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της

Περιφερειακής Ενότητας όπου έχουν την έδρα τους, επιδεικνύουν:

  • α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • β) πιστοποιητικό νόσησης

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν την έδρα τους, υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Τι ισχύει για τους ανήλικους

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά (εμβολιασμού, νόσησης, διαγνωστικού και αυτοδιαγνωστικού ελέγχου) επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες συνδυαστικά με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς αυτά, κατά την έκδοση των εισιτηρίων τους και πριν την επιβίβασή τους στα ως άνω μέσα μεταφοράς, από το προσωπικό της εκάστοτε υπηρεσίας/εταιρίας ή από προσωπικό εταιριών φύλαξης (security).

ΚΤΕΛ

Ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως αναφέρει το ΦΕΚ [λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών), τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος, αναβατήρες (τελεφερίκ)], λειτουργία με μέγιστη πληρότητα ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) και με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Στα αυτοκίνητα εδώ και καιρό δεν υπάρχει πλέον όριο ατόμων που μπορούν να μπουν μέσα σε αυτό

Εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΕΙΧ όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’

βαθμού.

ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΡΕΝΟ, ΠΛΟΙΟ, ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Για ταξίδι με τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο δεν έχει ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα μάσκας υψηλής προστασίας.

Συγκεκριμένα για το αεροπλάνο, οι τελευταίες οδηγίες (notam) που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και ισχύουν μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022 προβλέπουν για τη μάσκα:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

Η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από τους επισκέπτες όλων των χωρών για την είσοδό τους στην Ελλάδα, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καταργείται από τις 15 Μαρτίου 2022, επομένως απαιτείται.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου