Ορεστιάδα: Ενημερωτική συνάντηση για τα ζητήματα των ένστολων στις ακριτικές περιοχές

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Θέματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές συζητήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα από την (ΕΣΠΕΑΜΘ) Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την (ΠΟΜΕΝΣ) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕΑΜΘ, Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νίκος Παναγιωτίδης, επικεντρώθηκε στα βασικά θέματα, που απασχολούν τον κλάδο, όπως η νυχτερινή αποζημίωση τους, αφού υπολείπεται η υπογραφή σχετικής ΚΥΑ, μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, αν και οι πρώτες αποφάσεις όσων προχώρησαν σε δικαστικές διεκδικήσεις δικαιώθηκαν, κάτι που συνεπάγεται, ότι θα πρέπει να καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις.

Στα βασικά θέματα προς συζήτηση έγινε αναφορά στα ηλικιακά κριτήρια συνταξιοδότησης των στρατιωτικών, αφού με τα σημερινά δεδομένα ένστολοι καλούνται να βγουν στη σύνταξη στα 50 έτη, χωρίς να διασφαλίζεται η πληρωμή τους, επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ζήτημα δημιουργείται και με τους εθελοντές μακράς θητείας, αφού ενώ το ελληνικό κράτος τους τίμησε αναβαθμίζοντας τους ως αξιωματικούς, δεν τους εναρμονίζει στο σχετικό μισθολόγιο.

Ο κ. Παναγιωτίδης δεσμεύθηκε τέλος, να αναδείξει το θέμα της επιδότησης ενοικίου, ως κίνητρο στους στρατιωτικούς συναδέλφους, με αποφάσεις που θα μπορούσε να πάρει η πολιτεία, ώστε να μένουν σε μικρότερα αστικά κέντρα στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες πολλές φορές όπως τόνισε, σηκώνουν το βάρος και στηρίζουν το στρατό με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα τον Μάρτιο του 2020.

Επίσης αναπτύχθηκαν θέματα από εξειδικευμένο προσωπικό και για συγκεκριμένες κατηγορίες στρατιωτικών όπως:

  • Εξασφάλισης ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
  • Δικαστικών διεκδικήσεων
  • Αποζημίωση Νυχτερινής Εργασίας
  • Υγειονομικά θέματα
  • Γενικά θέματα Μέριμνας Προσωπικού κλπ.

Ανάλογη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου στην Ξάνθη.

  • Σύνταξη Μαρία Μανάκα
  • ΕΡΤ Ορεστιάδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου