Κορωνοϊός-Μελέτη: Μικρή η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο μωρό πριν ή μετά τη γέννα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού από τη μητέρα στο μωρό της πριν, στη διάρκεια ή μετά τη γέννα αναδεικνύει μια νέα βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής Σακίλα Θανγκαρατινάμ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, αναλύοντας στοιχεία από σχεδόν 500 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 14.271 μωρά γεννημένα από μητέρες με Covid-19 σε διάφορες χώρες, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο μωρό της, ωστόσο, η πιθανότητα είναι μικρή, κάτω του 2%.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 1,8% αυτών των μωρών (λιγότερα από ένα στα 50) διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό μέσω μοριακού τεστ, με το ποσοστό να είναι μόνο 1%, όταν η ανάλυση των δεδομένων περιορίστηκε σε μωρά που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό πριν ή ή κατά τη διάρκεια της κύησης και όχι μετά τη γέννα.

Ακόμη, παρατηρήθηκαν μεγάλες αποκλίσεις ανά ήπειρο, με τη μετάδοση του κορωνοϊού από τη μητέρα στο μωρό να κυμαίνεται από μόνο 0,1% στη Βόρεια Αμερική, σε 5,7% στη Νότια Αμερική και Καραϊβική.


«Είναι δυνατό ο ιός να εξαπλωθεί από τη μητέρα στο μωρό όσο αυτό βρίσκεται στη μήτρα, είτε στη διάρκεια του τοκετού, είτε μετά από τη γέννα. Όμως είναι καθησυχαστικό για τους γονείς και τους γιατρούς ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των μωρών που γεννιούνται από μητέρες θετικές στον κορωνοϊό, βγαίνουν και τα ίδια θετικά. Αυτό δείχνει ότι οι κίνδυνοι μόλυνσης για τα μωρά είναι σπάνιοι.

Επίσης μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τις μητέρες ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω κολπικού τοκετού, επαφής του δέρματος και θηλασμού – όλα αυτά τα ενθαρρύνουμε», επεσήμανε η δρ.Θανγκαρατινάμ.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές δεν υπάρχει λόγος μια γυναίκα με Covid-19 να γεννά κατ’ ανάγκη με καισαρική ή το μωρό να χωρίζεται από τη μητέρα του μετά τη γέννα ή να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), δείχνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης του μωρού είναι μεγαλύτερη, όταν η μητέρα είχε σοβαρή Covid-19, είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ ή είχε διαγνωστεί με τη νόσο αμέσως μετά τον τοκετό.

Τότε, αυτά τα μωρά θα πρέπει να ελέγχονται μετά τη γέννα και να παρακολουθούνται πιο προσεκτικά, ενώ από την έρευνα δεν βρέθηκε συσχέτιση ανάμεσα στη διάγνωση κορωνοϊού στα μωρά και στο στάδιο (τρίμηνο) της κύησης κατά το οποίο μολύνθηκε η έγκυος μητέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού ενδείκνυται στη διάρκεια της κύησης, για να αποτρέψει την πιθανότητα λοίμωξης και ακόμη περισσότερο σοβαρής νόσησης με Covid-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου