Αθώος απο το Τριμελές Πλημ/κείο Ξάνθης για τη Μάσκα ο Φανουράκης, δεν ήταν υποχρεωτική εκείνο το... διάστημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια


Όταν πάντως ζητούσε δημόσια συγνώμη για το ατόπημά του ο Μανώλης  Φανουράκης στις 15/4/2020 με ανακοίνωση που του συνέταξε και πάλι ο Θανάσης Ξυνίδης, δεν ισχυρίστηκε ότι υπήρχε εγκύκλιος που επέτρεπε να μη .... φοράς μάσκα σε περίπτωση ....έντονων συνωστισμών και  lock down!!!

Αθώος κρίθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το Τριμελές Πλημ/κείο Ξάνθης ο αντ’ αυτού αντιδήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης για το γνωστό θέμα με το…»πέταγμα» της μάσκας στο Δροσερό Ξάνθης την περίοδο της Πανδημίας, καθώς ο δικηγόρος του Θανάσης Ξυνίδης εμφάνισε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Προστασίας του Πολίτη  που έλεγε ότι «δεν ήταν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους…!»

Σημειώνεται ότι από τους 4 μάρτυρες κατηγορίας, κατέθεσαν μόνο οι Σάββας Μελισσόπουλος,  Μπάμπης Δημαρχόπουλος και   Γ. Χατζηθεοδώρου, καθώς ο Λύρατζης την έκανε με..."ελαφρά πηδηματάκια" -όπως λέει κι ο λαός- επικαλούμενος .... προσωπικούς λόγους!!!

Ενώ μάρτυρες υπεράσπισης του Φανουράκη κατέθεσαν ο  Δήμαρχος Τσέπελης και ο πρώην αντιδήμαρχος Χασάν Ογλού Φερτούν, ενώ αθωωτική ήταν και η πρόταση της Εισαγγελικής έδρας (Νικολέτα Καραντόλα) με την οποία αντιδίκησε ο Σάββας Μελισσόπουλος. 

Δικηγόρος (πολιτική αγωγή) δεν υπήρχε από την πλευρά των Σάββα Μελισσόπουλου, Λύρατζη, Γ. Χατζηθεοδώρου και Δημαρχόπουλου.  

Η ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ  ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΘΑΝΑΣΗ ΞΥΝΙΔΗ (15/4/2020)

Υπενθυμίζεται οτι μετά τον πανελλήνιο τότε θόρυβο για το πέταγμα της μάσκας στο Δροσερό, ο Μανώλης Φανουράκης δια του δικηγόρου του Θανάση Ξυνίδη είχε δώσει στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση στο fb (15/4/2020) που δεν ανέφερε  ωστόσο τα περί εγκυκλίου  και οτι δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας ακόμη και με  έντονους συνωστισμούς και απλά ητούσε ... συγνώμη για το ατόπημα και την πράξη του....!

Λέγοντας επί λέξη, "Ζητώ συγγνώμη από όλους σας,γιατί ως άνθρωπος αλλά και ως θεσμικός παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης αυτό που έκανα ήταν λάθος".

Αυτούσια η τότε δήλωση του Φανουράκη στις 15.4.2020

Έρως ανίατος της πολυθρόνας ή «armchair thinking»

«armchair thinking= σκέψη της πολυθρόνας,θεωρητικολογία χωρίς πρακτική εμπειρία.

Ναι, ήταν ένα σφάλμα μου, που το μετάνιωσα εκείνη τη στιγμή.

Μη νομίζετε όμως ότι δεν ήξερα τι έκανα.

Το ήξερα και το έκανα με πλήρη συνείδηση ,γιατί πολλές φορές για να κάνεις το καλό,ίσως χρειαστούν κάποιες παρασπονδίες.

Τις τελευταίες ημέρες  προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ως Δήμος Ξάνθης σε αυτόν το πολύ ευαίσθητο οικισμό, με τους ιδιαίτερους  ανθρώπους. 

Αυτές τος δύσκολες στιγμές για όλους, προσπαθούμε να μη λείψει τίποτα σε όλες τις ευπαθείς ομάδες,

ειδικά όμως για το Δροσερό που όλοι ξέρουμε πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει.

Ήμουν εκεί συνέχεια και κυρίως τις ώρες εκείνες που με τους πολύ υποστηρικτικούς υπαλλήλους του Δήμου μας και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την Ελληνική Αστυνομία,την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία,λαμβάναμε δείγματα κατοίκων.

Μέσα σε λίγες ώρες εκατοντάδες πολίτες στο Δροσερό της Ξάνθης,προσήλθαν για τους δειγματικούς ελέγχους., ακόμη κι από περιοχές του οικισμού απρόσιτες κι αθέατες στους πολλούς,ώστε να ανιχνεύσουμε τη πιθανότητα ύπαρξης θετικών κρουσμάτων.

Αν υπήρχαν, η εξέλιξη θα ήταν τρομακτική και η συνέχεια της λειτουργίας της πόλης μας πολύ δύσκολη.

Μέρες που είναι όμως, μας βοήθησε ο Θεός και αποφύγαμε τα χειρότερα.

Όλα πήγαν ανέλπιστα καλά.

Η πόλη μας, που τόσο ταλαιπωρείται από το θανατηφόρο ιό, γλίτωσε από έναν ακόμη περιορισμό...

Και ήρθε η ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Μη κρυβόμαστε λοιπόν.

Ξέρουμε ακριβώς πως αντιδρούν αυτοί οι άνθρωποι και ποιο είναι το ταπεραμέντο τους.

Όλοι ξέρουμε ότι αυτή η υποβαθμισμένη κοινωνική ομάδα, με ευθύνη όλων μας, θα έβλεπε τα αποτελέσματα ως περήφανη νίκη κατά του αόρατου εχθρού.

Κάτι, που «κάποιοι» που αγαπούν τα fake, σε news αλλά και στη ζωή τους γενικότερα, φρόντισαν να υποδαυλίσουν τις προηγούμενες μέρες.

  • Δε συμφωνώ με αυτό που κάνουν οι κάτοικοι του Δροσερού, αλλά στη ζωή μου έμαθα να μη κλείνω τα μάτια.
  • Πήγα εκεί λοιπόν,για να τους κατευνάσω και να γυρίσουν σπίτια τους.
  • Το κατάφερα.

Αλλά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν όχλο που διψά για επιβεβαίωση,κάνεις και το κάτι παραπάνω δρώντας και παρορμητικά πολλές φορές.

Αυτό όμως τελείωσε.

Ζητώ συγγνώμη από όλους σας,γιατί ως άνθρωπος αλλά και ως θεσμικός παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης αυτό που έκανα ήταν λάθος.

Οι επιλογές μου όμως εκείνη τη στιγμή με εκείνα τα δεδομένα, ήταν πολύ συγκεκριμένες.

Όμως αυτό που δε θα σταματήσω ποτέ να κάνω ως άνθρωπος αλλά και εκλεγμένος στο Δήμο Ξάνθης είναι να αντιμάχομαι όλους αυτούς, που αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές για ολόκληρο τον πλανήτη, βρίσκουν χώρο και ευήκοα ώτα να τρομοκρατήσουν, να παραπλανήσουν και να στερήσουν δυνάμεις και ενέργεια από όλους αυτούς που παλεύουν καθημερινά με τα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας.

Με αυτούς, είμαι σε πόλεμο!

Όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή ανέλαβε την ευθύνη και τον κίνδυνο του επιτόπιου συντονισμού και της εφαρμογής των μέτρων που αποφασίσθηκαν.

Κανείς από την αντιπολίτευση δεν βρέθηκε ούτε μια  στιγμή στον οικισμό,που έτσι κι αλλιώς μάλλον στο περιθώριο των επιλογών τους βρίσκεται.

Καθισμένοι στην αναπαυτική ασφάλεια του σπιτιού τους,περίμεναν χαιρέκακα το παραμικρό ολίσθημα για να επιδοθούν σ’αυτό που είναι ικανοί: εκ τους ασφαλούς κριτική.

Διαπιστώσαμε ακόμη μια φόρα πως οι επαναπαυµένοι παρατηρητές χωρίς ανάληψη ευθύνης και κινδύνου εύκολα µετατρέπονται σε κήνσορες.

Η διαχείριση κρίσεων όμως απαιτεί παρουσία στο πεδίο δράσης χωρίς να υπολογίζεις την προσωπική σου ασφάλεια και βολή, αναλαμβάνοντας ευθύνες χωρίς να διεκδικείς την επιτυχή κατάληξη γιατί εκτιμάς ότι αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και επαγρύπνησης.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι τηλεοπτικό θέαμα που καταναλώνεις στην πολυθρόνα ή μάχη στην αρένα που απολαμβάνεις από την ασφάλεια της κερκίδας για να επιδοθείς στη συνέχεια, σε αποδοκιμασίες ή ανέξοδες κριτικές.

Καλό Πάσχα σε όλους

  • Δήλωση Αντιδημάρχου Μανώλη Φανουράκη μετά την αθώωσή του (15/3/2022)
  • Μετά την απόφαση ο κ. Φανουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα τονίσει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και στους συναδέλφους μου και επικεφαλής παρατάξεων, οι οποίοι με εγκάλεσαν για «ανεύθυνη και προκλητική συμπεριφορά» ζητώντας την παραίτησή μου και φυσικά παρέστησαν ως μάρτυρες κατηγορίας σήμερα -και συγκεκριμένα, οι κύριοι Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος (Δήμος Πρότυπο), Σάββας Μελισσόπουλος (Ξάνθη για Όλους) και Γιώργος Χατζηθεοδώρου (Πολίτες για την Ξάνθη)- ότι θα περιμένω στωικά την απόφαση του Δικαστηρίου, γνωρίζοντας ότι αυτό που έπραξα στις 14 Απριλίου 2020 μέσα στον οικισμό του Δροσερού ήταν εκείνη τη στιγμή το ενδεδειγμένο.

Η απόφαση του Δικαστηρίου με δικαιώνει.

Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το πέταγμα της μάσκας δεν ήταν -βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων- ορθή κίνηση, όμως, οι γενικότερες συνθήκες είναι αυτές που καθορίζουν -και επέβαλαν σε αυτήν την περίπτωση- όχι την κοινωνική συμπεριφορά του Φανουράκη, αλλά την επιλογή του Φανουράκη, ως εκπρόσωπος της διοίκησης σε μια δύσκολη, σε μια κρίσιμη στιγμή.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είτε δεν το καταλαβαίνουν είτε το προσπερνούν οι κύριοι… κατήγοροί μου, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να κρύβονται πίσω από το τυπικό, «ξεσπαθώνοντας» βολικά, για τους γνωστούς, αντιπολιτευτικούς λόγους.

Μια τακτική όμως, η οποία τους εκθέτει, καθώς αποδεικνύει ότι: αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη φύση ως… διοικητική πράξη.

Εγώ θα επιμένω να μπαίνω στην ουσία των ζητημάτων να αντιμετωπίζω τα προβλήματα κατάματα, να βλέπω την πραγματικότητα στα ίσια.

Μια επιλογή, η οποία με τοποθετεί απέναντι σε καθετί στείρο, άνευρο, παραπλανητικό, επικίνδυνο, εντέλει. Ό,τι δηλαδή εκπροσωπούν οι κύριοι της αντιπολίτευσης…

Με αυτούς, θα συνεχίσω να βρίσκομαι απέναντι.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχό μου Μανώλη Τσέπελη, του οποίου την  πολιτική καθοδήγηση και τη σύμφωνη γνώμη στη διαχείριση της κατάστασης είχα από την πρώτη στιγμή, στο Δροσερό. Τον ευχαριστώ για τη θεσμική, αλλά και ανθρώπινη υποστήριξή του σε αυτήν τη δοκιμασία. Οι συμβουλές του, οι «αναγνώσεις» του, οι προβλέψεις του ήταν -όπως πάντα- αληθινές, καίριες -απόλυτα υποστηρικτικές.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον δικηγόρο μου, Θανάση Ξυνίδη, τον έγκριτο νομικό της πόλης μας -και όχι μόνο- που σήμερα, εκτός των προφανών, δίδαξε νομικό πολιτισμό.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, οφείλω στην ελληνική αστυνομία και την τοπική της ηγεσία, που χάριν των, υψηλού επιπέδου, επιχειρησιακών οδηγιών της, τις οποίες ακολουθήσαμε, κατά γράμμα, η προσπάθεια στο Δροσερό ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Δεν ξεχνώ τους συναδέλφους μου, δημοτικούς συμβούλους και συνοδοιπόρους, στη διοίκηση, στον Δήμο, στο δημοτικό συμβούλιο…

Αλλά και όλους τους συμπολίτες μου!

Όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο πλευρό μου. Που νοιάζονται, που συμμερίζονται, που καταλαβαίνουν…

Σας ευχαριστώ!

Είμαστε πολλοί! Κι αυτό το γεγονός περικλείει αισιοδοξία, χαρά, ικανοποίηση, αλλά, κυρίως, δυναμική!

Γι’ αυτό… συνεχίζουμε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου