Τουρκία: Εγκαινιάστηκε η γέφυρα «1915 Canakkale»-Τόσο κόστισε το mega-project

Δεν υπάρχουν σχόλια


Συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε η τεράστια κρεμαστή γέφυρα στα Στενά των Δαρδανελίων, που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της χώρας και την οποία εγκαινίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η «1915 Canakkale» χτίστηκε από τουρκικές και κορεατικές εταιρείες και καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ της γέφυρας με τη μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στους δύο πύργους, ενώ είναι η τέταρτη γέφυρα που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά στην Τουρκία

Οι πύργοι της έχουν ύψος 318 μέτρα και το συνολικό μήκος της είναι 4,6 χιλιόμετρα.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, τα επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν τη γέφυρα θα πληρώνουν 200 λίρες (13,5 δολάρια).

Μέχρι τώρα, τα οχήματα που ταξίδευαν ανάμεσα στην Ανατολία και την χερσόνησο της Καλλίπολης έπρεπε να διασχίσουν τα Δαρδανέλια, σε μία διαδρομή που έπαιρνε μία ώρα με το φέρι, αλλά μαζί με την ώρα αναμονής, έφτανε ακόμη και στις πέντε ώρες. Πλέον, η διαδρομή διαρκεί περίπου έξι λεπτά. 

«Αυτά τα έργα θα συνεχίσουν να φέρνουν κέρδη για το κράτος για πολλά χρόνια», είπε ο κ.Ερντογάν κατά την τελετή των εγκαινίων, που έγινε στην επέτειο της νίκης του ναυτικού της οθωμανικής αυτοκρατορίας έναντι των γαλλικών και βρετανικών δυνάμεων στα Δαρδανέλια, το 1915, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος στοχεύει σε τέτοιου είδους mega-projects, ήδη από το 2002, όταν το κόμμα του κατέκτησε την εξουσία, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, έρχονται να προστεθούν στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στα τούνελ και τη γέφυρα στα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικριτές της πολιτικής Ερντογάν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του έργου, με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα της  Τουρκίας, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και την αντίθεση του κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου