Στο πλαίσιο πανελλαδικού, παναγροτικού συλλαλητηρίου στις 18 Μαρτίου… Μεγάλη κινητοποίηση ετοιμάζουν οι αγρότες στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια



Απαγορευτικό πλέον το κόστος παραγωγής, δηλώνουν οι αγρότες του νομού

Κώστας Δαλάτσης:

«Επιτακτική η ανάγκη να γίνουν κινητοποιήσεις όχι μόνον από τους αγρότες, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες, γιατί το θέμα μας αφορά όλους. Η τιμή του ψωμιού θα φτάσει σε λίγο τα 2,5 και τα 3 ευρώ. Ενέργεια, λιπάσματα, ζωοτροφές έχουν πάρει «φωτιά». Οι πρώτοι που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» είμαστε εμείς οι αγρότες και μετά οι καταναλωτές…»

  Διοργάνωση πανελλαδικού, παναγροτικού συλλαλητηρίου την επόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου, στην Αθήνα, αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, κλιμακώνοντας με άλλες μορφές πάλι τον αγώνα, που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα από τα μπλόκα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

  Η Επιτροπή καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους «να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων επιβίωσής τους».

  Οι λεπτομέρειες του συλλαλητηρίου θα αποφασιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθοδος των αγροτών θα γίνει με λεωφορεία, με την παρουσία λίγων μόνο τρακτέρ για συμβολικούς λόγους.

  Όπως σημειώνει σχετικά ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Δήμου Τοπείρου, κύριος Κώστας Δαλάτσης, «είναι λογικό να υπάρχουν κινητοποιήσεις. Το κόστος παραγωγής είναι πλέον απαγορευτικό. Δεν ξέρουμε πώς να ταΐσουμε τα παιδιά μας και το χειρότερο απ’ όλα, δεν διαφαίνεται καμία λύση. Δεν μας καλύπτει η απάντηση της κυβέρνησης, ότι θα υπάρξουν αποφάσεις σε δέκα ημέρες. Άλλωστε, ζητάμε μέτρα και όχι ημίμετρα. Είμαστε, όχι απλά απογοητευμένοι, αλλά πλέον και απελπισμένοι…».

  Ενώ, όπως συνεχίζει, «επιτακτική η ανάγκη να γίνουν κινητοποιήσεις όχι μόνον από τους αγρότες, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες, γιατί το θέμα μας αφορά όλους. Η τιμή του ψωμιού θα φτάσει σε λίγο τα 2,5 και τα 3 ευρώ. Ενέργεια, λιπάσματα, ζωοτροφές έχουν πάρει «φωτιά». Οι πρώτοι που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» είμαστε εμείς οι αγρότες και μετά οι καταναλωτές. Οι τελευταίοι, μάλιστα, θα είναι αυτοί που θα επιβαρυνθούν περισσότερο απ’ όλους. Γι’ αυτό ζητάμε κινητοποιήσεις απ’ όλη την κοινωνία…».


Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές διεκδικήσεις των αγροτών αφορούν:

  Μείωση του κόστους παραγωγής,με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

  Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.α.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.

  •   Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
  •   Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.


















Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου