Οι προθεσμίες SOS για πληρωμή φόρων και τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

  


Ο  χρόνος «τρέχει» για τους φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Από εχθές Παρασκευή (4/2) λήγουν οι χρονικές «ανάσες» που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και της κακοκαιρίας Ελπίδα, για να πληρώσουν φόρους, να υποβάλουν δηλώσεις και να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

  Τέσσερις είναι οι κρίσιμες προθεσμίες. Η 15η Φεβρουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου και η 31η Μαρτίου. Μετά το μπαράζ των παρατάσεων το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης φόρων και τακτοποίησης φορολογικών εκκρεμοτήτων έχει ως εξής:

  15 Φεβρουαρίου 2022. Τελειώνει ο χρόνος για τα νοικοκυριά που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να εισπράξουν την ενίσχυση που κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ. Επίσης οι συνταξιούχοι θα πρέπει είτε να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2020 και υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.

  28 Φεβρουαρίου 2022. Τελευταία ημέρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 και τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων των οχημάτων καθώς και για τη καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης των 36 – 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Σημειώνεται ότι τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021 να εντάξουν στην ειδική ρύθμιση οφειλές που ήταν ρυθμισμένες έως 5 Νοεμβρίου 2021.

  Επίσης λήγει η προθεσμία για την υποβολή:

•  Τροποποιητικών δηλώσεων με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.

• Δηλώσεων φορολογικού έτους 2020 από κληρονόμους.

• Δηλώσεων με αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή.

• δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ.

• Δηλώσεων που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.

  31 Μαρτίου 2022. Εκπνέει η προθεσμία για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την υποχρέωση σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Επίσης με τα σημερινά δεδομένα λήγει η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου