Νέα μελέτη-Δανία: Social media, εμβόλια και κορωνοϊός

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η παραπληροφόρηση στα social media οδηγεί τους χρήστες στο να μην εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα οικονομικά συμφέροντα και ο τρόπος με τον οποίο ήδη λειτουργούν τα social media, αποτελούν πρόσφορο έδαφος, σύμφωνα με έρευνα του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας (DTU) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PlOS One», αναφέρει το technologynetworks.com.

Η διασπορά fake news, το οικονομικό κέρδος και η κατεύθυνση «στο σωστό περιεχόμενο» συντελούν στη παραπληροφόρηση και στους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμούς.

Ο αλγόριθμος που παίζει σημαντικό ρόλο, οδηγεί τους χρήστες μόνο σε περιεχόμενο που εκείνοι θέλουν να δουν, με στόχο να εμφανίζονται οι διαφημίσεις στο κατάλληλο κοινό.

Αυτό λοιπόν, έχει δύο αποτελέσματα.

Πρώτον, οι χρήστες βλέπουν στην αρχική μόνο θέματα και απόψεις που τους αφορούν άμεσα ή συμφωνούν, ενώ αποκλείουν οτιδήποτε άλλο.

Παράλληλα, οι προτεινόμενες διαφημίσεις σχετίζονται με το θέμα και μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη παραπληροφόρηση.

Παραδείγματος χάριν, ενδέχεται να διαφημίζεται ένας εναλλακτικός τρόπος θεραπείας, σε θέμα που παρουσιάζει τον κορωνοϊό, ως μια απλή γρίπη.

Μπορεί ο ρόλος των social media να είναι η ελεύθερη επικοινωνία, όμως στη περίπτωση των εμβολίων, δεν συμβαίνει αυτό.

Οι ερευνητές εντόπισαν πως όσοι εμβολιάστηκαν επικοινωνούσαν κυρίως με εμβολιασμένους για τα εμβόλια, ενώ οι ανεμβολίαστοι με όσους δεν έκαναν το εμβόλιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κανείς να μην έχει πλήρη εικόνα για την άλλη πλευρά, ενώ γίνεται πιο δύσκολη η διασπορά της είδησης.

Μάλιστα, φάνηκε ότι όσοι αρνούνται τα εμβόλια, έχουν άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με εταιρείες που βγάζουν κέρδος από τις εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Τα προφίλ των αντιπάλων των εμβολίων συχνά συνδέονται με εμπορικούς ιστότοπους που πωλούν εναλλακτικά προϊόντα υγείας.

Αυτό είναι εκπληκτικό, δεδομένου ότι η διστακτικότητα των εμβολίων συχνά πηγάζει από φόβο οικονομικών συγκρούσεων και συμφερόντων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι 12 άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπεύθυνοι για την παραπληροφόρηση έναντι των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που κερδίζουν μια περιουσία από την πώληση εναλλακτικών προϊόντων υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bjarke Mønsted, κάτοχος διδακτορικού από το DTU.

Ο Bjarke Mønsted μίλησε για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου και σύμφωνα με τον ίδιο, η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τις υγειονομικές αρχές, αλλά και τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

«Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι κοινή ευθύνη.

Είναι σημαντικό τα μέσα ενημέρωσης να μην δημιουργούν μια λανθασμένη ισορροπία μεταξύ απόψεων που δίνουν ίσο, ή ίσως ακόμη περισσότερο, χρόνο προβολής σε επιχειρήματα κατά των εμβολίων που δεν τεκμηριώνονται από την επιστημονική βιβλιογραφία. δεν πρέπει να απεικονίζουν τις ιατρικές πληροφορίες και την παραπληροφόρηση ως ισοδύναμες απόψεις», είπε ο ερευνητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου