Στρατός Ξηράς: «Κλειδώνει» τα σύνορα με τα θωρακισμένα M1117 – Κινητή ασπίδα σε Έβρο και νησιά

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Έτοιμα για επιχειρησιακή δράση τα πρώτα 44 οχήματα, την ώρα που συνεχίζεται η εκπαίδευση των στελεχών – Τον Απρίλιο στην Ελλάδα η επόμενη παρτίδα.

Να θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα πρώτα 44 μεταχειρισμένα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M1117 «Guardian» θέλει ο Στρατός Ξηράς, με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να έχει δώσει εντολή να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατόν σε Έβρο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα 44 M1117 «Guardian», αφού έφτασαν στις αρχές Δεκεμβρίου στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής όπου πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των πρώτων στελεχών του Στρατού Ξηράς πάνω στο όχημα που θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων στη φύλαξη των συνόρων.

Τα M1117 κατά την άφιξή τους στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους.

Παράλληλα με την εκπαίδευση των στελεχών, στο ΚΕΤΘ τα M1117 εξοπλίστηκαν με ασυρμάτους, αλλά και οπλισμό, με τα στελέχη του Στρατού Ξηράς να τα «φορτώνουν» με πολυβόλα, ώστε να ανταπεξέλθουν σε κάθε περίσταση που θα προκύψει στη νευραλγική περιοχή των συνόρων. Μάλιστα, επειδή όπως έχουμε αναφέρει, ο διαγωνισμός για την ενίσχυση με οπλικά συστήματα των M1117 θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, στα πρώτα 44 θωρακισμένα οχήματα τοποθετήθηκαν ασύρματοι αλλά και πολυβόλα από το απόθεμα του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, με το που φτάνουν τα θωρακισμένα M1117 στις Μονάδες εκστρατείας, θα ξεκινά άμεσα η ταχύρυθμη εκπαίδευση των στελεχών που υπηρετούν στα σύνορα, ώστε το συντομότερο δυνατό τα 44 M1117 να είναι πανέτοιμα επιχειρησιακά και το προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο.

Όσο για τα υπόλοιπα 1.156 οχήματα M1117, ο Στρατός Ξηράς θα τα παραλάβει σταδιακά, με τη δεύτερη παρτίδα να αναμένεται το πιθανότερο τον Απρίλιο, με τον αριθμό – σύμφωνα με πληροφορίες – να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 44 της πρώτης παρτίδας και θα φτάσουν στη χώρα μας με πλοία από τις ΗΠΑ. Θυμίζουμε πως τα πρώτα 44 έφτασαν στην Ελλάδα με τρένα που είχαν ξεκινήσει από τη Γερμανία. Η αξιοποίηση και αυτής της παρτίδας, όπως και των επόμενων, θα γίνει με ανάλογο τρόπο… τεχνικός έλεγχος, βάψιμο στα χρώματα του Στρατού Ξηράς, τοποθέτηση τεχνολογικού εξοπλισμού και οπλισμού και τέλος μεταφορά τους σε ακριτικές Μονάδες.

Επισημαίνουμε πως η κατάσταση των M1117 είναι πολύ καλή και όπως εκτιμάται θα προσφέρουν πολύτιμες και πολυεπίπεδες υπηρεσίες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, με στρατιωτικές πηγές να τονίζουν πως τα M1117 θα αποτελέσουν μια κινητή «ασπίδα» σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, ικανά να δράσουν σε κάθε πεδίο, από τους βούρκους του Έβρου μέχρι τους στενούς δρόμους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Γρήγορα, μεθοδικά και έχοντας συνεχώς μάτια και αυτιά ανοιχτά για ευκαιρίες μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων, αλλά και ολοκαίνουργιων όπως τα αντιαρματικά Spike Nlos, το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξοπλίζει τη «ραχοκοκαλιά» των Ενόπλων Δυνάμεων προσφέροντας σημαντικές λύσεις στις Μονάδες που βρίσκονται σε όλη τη διακεκαυμένη ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου