Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
  • ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
  • κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

  • Κυριακή 20-2-2022
  • ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Θεοφάνους Ξάνθης.
  • Τρίτη 22-2-2022
  • ΩΡΑ: 17:00-18:30 Μέγας πανηγυρικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Πολυκάρπου, Μονάδα Φροντίδας Ἡλικιωμένων «Ὁ Ἅγιος Παντελεήμων».
  • Τετάρτη 23-2-2022
  • ΩΡΑ: 07:30-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Πολυκάρπου, Μονάδα Φροντίδας Ἡλικιωμένων «Ὁ Ἅγιος Παντελεήμων».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ»

Μια επανάσταση, ανάλογη με εκείνη που συντελέσθηκε στον παράδεισο από τους πρωτόπλαστους, έγινε στο σπίτι του πατέρα από τον νεώτερο του γιο, όπως τον χαρακτηρίζει η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Το νόημα αυτής της λέξης «επανάσταση», καταχράστηκε ο νεώτερος γιος του καλόκαρδου πατέρα, παραβιάζοντας νόμους οικογενειακούς, ηθικούς, και κοινωνικούς, ζητώντας από τον δίκαιο πατέρα του το ανάλογο μερίδιο της πατρικής περιουσίας.

Ασφαλώς το γεγονός αυτό του ασώτου υιού πολλούς θα μας προβληματίζει και θα μας υπενθυμίζει ανάλογες πράξεις ανταρσίας εναντίον του πατέρα μας. Να, γιατί η παραβολή του Ασώτου υιού μιλάει στα κατάβαθα της ανθρώπινης ύπαρξης, του κάθε ανθρώπου της κάθε εποχής. Γιατί ο κάθε πατέρας και ο κάθε γιος θα πρέπει να έχουν σαν παράδειγμα στη ζωή τους, τον πατέρα και τον γιο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, δηλαδή την άπειρη ευσπλαχνία του πατέρα αφ’ ενός και την μετάνοια του γιου αφ’ ετέρου.

Και τι μας λέει το Ευαγγέλιο που ακούσαμε. Ένας πατέρας είχε δύο γιους και ο μικρότερος ζήτησε να του δώσει ο πατέρας του το ανάλογο μερίδιο της περιουσίας του. Και αφού το πήρε, αναχώρησε σε χώρα μακρινή και κατασπατάλησε την περιουσία του πατέρα του ζώντας άσωτα. Κάποτε έπεσε πείνα φοβερή στη χώρα αυτή και για να μην πεθάνει, τον έστειλε κάποιος να βόσκει χοίρους. Μέσα στη λάσπη και την βρωμιά προσπαθούσε να χορτάσει την πείνα του κλέβοντας τα χαρούπια που προορίζονταν για τους χοίρους. Το αφεντόπουλο στο σπίτι του πατέρα του έγινε χοιροβοσκόπουλο.

Παρά την τραγική του κατάσταση, μέσα του υπήρχε μια μικρή σπίθα, που σιγόκαιγε και στην κατάλληλη στιγμή έγινε φλόγα, έτοιμη να κατακάψει την αμαρτωλή ψυχή του. Και ενώ έκλαιγε τον πόνο και την κατάντια του, ξαναβρήκε το χαμένο του εαυτό, «εις εαυτόν δε ελθών είπε… Αναστάς πορεύσομαι προς τον πατέρα μου…»

«Πάτερ ήμαρτον» και όλα ξεχάστηκαν. Με ανοιχτές τις αγκάλες, με δάκρυα τον υποδέχτηκε ο πατέρας του. Του βγάζει την παλιά στολή και καινούρια του φορά. Έτσι αποκαθιστά ο πατέρας τον γιο του και τον ανταμείβει για την επιστροφή του. Χαρές και πανηγύρια στο σπίτι του πατέρα για τον γιο του, που ήταν νεκρός και ανέζησε, και απολωλώς και ευρέθη. Την επιστροφή μας στο πατρικό σπίτι διδάσκει η παραβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου