Έκτακτη είδηση – Ουκρανία: Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Όπως μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Αχιλλέας Πατσούκας, το σκηνικό του πολέμου πέρασε τα σύνορα και στο ρωσικό Ροστόφ, εκεί όπου μεταφέρονται και άμαχοι από την ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από πυρά έχασαν τη ζωή τους πέντε Ουκρανοί.

Nωρίτερα, η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από κατεστραμμένο συνοριακό φυλάκιο στην ρωσική περιοχή Ροστόφ, το οποίο, όπως υποστηρίζει επλήγη από ουκρανική οβίδα. Το Κίεβο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι αυτό το βίντεο δείχνει Ρωσόφωνους αυτονομιστές να επιτίθενται με πυρά όλμων σε περιοχές που ελέγχουν στο Ντονμπάς προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εισβολή, την ώρα που συνεχίζεται η φυγή των κατοίκων προς τη Ρωσία.

Eν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο συγκάλεσε ο Βλάντίμιρ Πούτιν προκειμένου να εξετάσει τα πολύ ανησυχητικά δεδομένα, το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε πως η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία του Ντονέτσκ, ζήτησε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. Το πρόγραμμα συναντήσεων του Βλάντιμιρ Πούτιν περιλαμβάνει πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ξένους ηγέτες, ανάμεσα τους και ε τον γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, σε μια προσπάθεια η διπλωματία να βάλει την ύστατη ώρα ένα φρένο σε δραματικές καταστάσεις.

Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ υπήρξε πολύ προσεκτικός δηλώνοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια, ωστόσο αν παραστεί ανάγκη αυτή μπορεί να γίνει είτε κατιδίαν είτε τηλεφωνικός. Από την μεριά του το Κίεβο, μέσω του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και Άμυνας υποστήριξε πως αν πραγματοπιηθεί η συνοδος, σε αυτή θα πρέπει να λάβει μέρος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δυστυχώς η εικόνα που φτάνει από το πεδίο των μαχών δεν είναι καθόλου καλή. ΟΝτμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης της έντασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η κατάσταση είναι πράγματι εξαιρετικά τεταμένη και οι προκλήσεις, οι βομβαρδισμοί ολοένα και συχνότεροι.

Κύριο μέλημα της Ρωσίας να είναι η ασφάλεια των πολιτών του Ντονμπάς, για την όποια όπως σημειώνεται, η Δύση πέραν του ό,τι δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία, δεν κάνει ουδεμία αναφορά για τη μοίρα τους. Ως μια μορφή συμβολικής και ουσιαστικής στήριξης, ο Ντμίρι Πεσκόφ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο Βλάντιμιρ Πούτιν να βρεθεί κοντά στους πρόσφυγες.

Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα, ήρθε να προστεθεί και μια άλλη και εξίσου επικίνδυνη παράμετρος, καθώς μυστήριο προκάλεσε η ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Μόσχα, με την οποία προειδοποίησε τους πολίτες της για πιθανές «επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα, μετρό και σιδηροδρομικούς σταθμούς» σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, και στα σύνορα με την Ουκρανία, συμβουλεύοντάς τους να έχουν έτοιμο σχέδιο εγκατάλειψης της Ρωσίας. Ζαχάροβα: αμερικανική διπλωματική αποστολή άρχισε να συμπεριφέρεται εκτός πραγματικότητας, τρομάζοντας τους Ρώσους. Καθρέφτης της έντασης είναι και το χρηματσήριο της Μόσχας. Ενώ ξεκίνησε την συνεδρίαση του με άνοδο, μέχρι πριν λίγο όλοι οι δείκτες του υποχωρούσαν, ενώ και το ρούβλι δέχεται πιέσεις.

Πηγή:ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου