Ρεκόρ γυναικοκτονιών και βιασμών στην Τουρκία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Τουλάχιστον 339 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από άνδρες στην Τουρκία πέρυσι, σύμφωνα με την Έκθεση Παρακολούθησης Ανδρικής Βίας της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Bianet.

Τα στοιχεία για το 2021, στο οποίο η Τουρκία αποχώρησε από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, σηματοδοτούν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων γυναικών από άνδρες στις ετήσιες εκθέσεις παρακολούθησης της Bianet, από το 2010.

Άνδρες επίσης σκότωσαν τουλάχιστον 34 παιδιά και βίασαν 96 γυναίκες στη χώρα πέρυσι, δήλωσε η Bianet τη Δευτέρα.

Η βία κατά των γυναικών και η γυναικοκτονία παραμένουν σοβαρά προβλήματα στην Τουρκία, όπου οι πολίτες ασκούν αυξημένη πίεση στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα.

Συγκεντρώνοντας δεδομένα από τοπικές και εθνικές εφημερίδες, η Bianet έχει συγκεντρώσει σε τακτική βάση απολογισμό της ανδρικής βίας κατά των γυναικών στη χώρα από το 2010.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις, τουλάχιστον 3.175 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ανδρικής βίας μεταξύ 2010 και 2021. Το 2021 έφτασε το ρεκόρ των θανάτων γυναικών από άνδρες. Το 2020 σκοτώθηκαν 284, ενώ το 2019 οι θάνατοι ανήλθαν συνολικά σε 328.

Πέρυσι, τουλάχιστον 793 γυναίκες υπέστησαν ανδρική βία, σύμφωνα με την έκθεση. Τουλάχιστον 208 παιδιά κακοποιήθηκαν και 772 γυναίκες αναγκάστηκαν να γίνουν εργάτριες του σεξ, έδειξε επίσης η έκθεση.

Αποχώρηση της Τουρκίας

Από τον Ιούλιο, η Τουρκία αποχώρησε επισήμως από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, πιο γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε τη χώρα από τη συμφωνία στις 19 Μαρτίου, μέσω εκτελεστικό διάταγμα.

Η κίνηση ήρθε μετά από πολύμηνη συζήτηση για το αν η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί, με φιλοκυβερνητικές συντηρητικές και ισλαμιστικές ομάδες να υποστηρίζουν κατά της σύμβασης, λέγοντας ότι υπονομεύει τις τουρκικές οικογενειακές αξίες και προωθεί την ομοφυλοφιλία.

Η κίνηση του Ερντογάν οδήγησε χιλιάδες σε διαμαρτυρίες και το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε νομικές εκκλήσεις για να αναστείλει την αποχώρηση από ομάδες συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), των δικηγορικών συλλόγων και των γυναικείων οργανώσεων. Το δικαστήριο απέρριψε αυτές τις προσφυγές.

Η αποχώρηση της Άγκυρας προκάλεσε επίσης έντονη κριτική από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου