Τα «πλάνα» του ΟΣΕ για Βόλο, Αλεξανδρούπολη και Ελευσίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια


Σχέδια, έστω και σε αρχικό στάδιο, για την ένωση περιφερειακών, πλην όμως, κομβικών λιμένων της χώρας, όπως η Αλεξανδρούπολη, ο Βόλος, ή και η Ελευσίνα ακόμα, με το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο επεξεργάζεται η διοίκηση του ΟΣΕ, υπό τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, Σπ. Πατέρα.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της αναβάθμισης του δικτύου και της διασύνδεσης περιφερειακών λιμένων με αυτό, όπου βέβαια δεσπόζουν τα μεγάλα 6 projects που προωθούν το υπουργείο Υποδομών και η ΕΡΓΟΣΕ (με ανταγωνιστικό διάλογο, ύψους 4 δισ. ευρώ), ο ΟΣΕ προωθεί και αυτός από την πλευρά του μελέτες σκοπιμότητας που σχετίζονται με την ένωση λιμανιών με τον βασικό σιδηροδρομικό κορμό. Ανάμεσα σε αυτά, όπως αναφέραμε στην αρχή, είναι οι λιμένες Βόλου και Αλεξανδρούπολης, περιφερειακά λιμάνια με κομβική και γεωπολιτική θέση, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας, να αποτελέσουν κόμβους μεταφοράς προϊόντων και «πύλες» εισόδου στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Στον ΟΣΕ επιχειρούν να ωριμάσουν τις σχετικές διαδικασίες τόσο σε επίπεδο μελετών και σκοπιμότητας όσο και στο χρηματοδοτικό σκέλος, καθώς θα έχουμε να κάνουμε με έργα δεκάδων εκατ. ευρώ το κάθε ένα. Προς τη κατεύθυνση αυτή διερευνάται κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ ή και το πρόγραμμα CEF (Connecting Europe Facility), δηλαδή κεφάλαια από την Ε.Ε. για τέτοιο σκοπό (σιδηρόδρομο).

Μάλιστα, για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι σε εξέλιξη και διαγωνιστική διαδικασία που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την αξιοποίησή του όπου έχει καταγραφεί υψηλό ενδιαφέρον από εγχώρια και διεθνή σχήματα, ιδίως όμως από τον αμερικανικό παράγοντα και μέσω της διπλωματικής οδού.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt (επίσης μετείχαν ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Υποδομές κ. Γιώργος Καραγιάννης, η Γενική Γραμματέας Υποδομών κ. Μαρία – Έλλη Γεράρδη, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς, ενώ τον Αμερικανό πρέσβη συνόδευαν ο Οικονομικός Σύμβουλος κ. Eric Holmgren και η Εμπορική Σύμβουλος κ. Yuri Arthur) με βασικό θέμα συζήτησης το στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση και την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η οποία με σταθερά βήματα εξελίσσεται σε σημαντικό γεωστρατηγικό, οικονομικό και ενεργειακό κόμβο. 

Έγινε αναφορά για οδικά και σιδηροδρομικά projects στην περιοχή, ενώ για τα λιμενικά ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα – περίπου 30 ετών – που απασχολούσε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κι αφορούσε στα ακίνητα κυριότητας του ΟΣΕ και διαχείρισης ΓΑΙΑΟΣΕ εντός της λιμενικής ζώνης. Με νομοθετική ρύθμιση, τον Ιούλιο του 2020 αποφασίσθηκε η διαχείριση και η εκμετάλλευση αυτών των εκτάσεων να μην κατακερματίζεται. Έτσι, το δικαίωμα αυτό περιήλθε μεν στον οικείο Οργανισμό Λιμένος, χωρίς όμως να θίγεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΣΕ».

Για τον Βόλο, επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται προσεχώς να βγει αντίστοιχος διαγωνισμός με την κυβέρνηση μάλιστα να έχει σχέδια ώστε η Θεσσαλία να αποτελέσει επίσης εμπορευματικό κόμβο και με την προώθηση logistics centers. Κατά συνέπεια, η σύνδεση των λιμένων (και των ΒΙ.ΠΕ.) με τον σιδηρόδρομο έχει αυξημένη σημασία. Επίσης, Στις ράγες της υλοποίησης μπήκε πρόσφατα το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας. Το έργο αναβάθμισης με ETCS, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση θα μεταμορφώσει την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ/ώρα. 

Η διαδρομή μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να διεξάγεται σε περίπου 100 λεπτά. Στο μεταξύ, δημοπρατήθηκε και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών η μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με την Α’ ΒΙΠΕ, τη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, το Αεροδρόμιο της Αγχιάλου και τη ΒΙΠΕ του Αλμυρού.

Η πλήρης σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και με το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων της Μαγνησίας, καθώς αφενός μειώνει τα τελικά κόστη μεταφοράς των προϊόντων και αφετέρου, δημιουργεί νέες προοπτικές διεύρυνσης των εργασιών του λιμανιού. Ήδη έχει δρομολογηθεί η πρώτη σύνδεση, αυτή της Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η οποία αναβαθμίζει την πόλη – που ήδη διαθέτει ενεργό εμπορικό λιμάνι και τρεις ΒΙ.ΠΕ. – ως σημαντικό βιομηχανικό κέντρο». Ειδικότερα, η μελέτη και η κατασκευή των σιδηροδρομικών συνδέσεων και των σιδηροδρομικών υποδομών που απαιτούνται θα πραγματοποιούνται με βάση τα εξής δεδομένα: στοιχεία και δεδομένα της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. για την λειτουργία και ανάπτυξη των οργανωμένων υποδοχέων της, τυποποιήσεις και λειτουργικούς – κατασκευαστικούς κανονισμούς του ΟΣΕ.

Επιπρόσθετα, στον ΟΣΕ διερευνούν το θέμα της ένωσης και των λιμενικών και λοιπών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην Ελευσίνα με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Άλλωστε, πρόκειται για μια περιοχή με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, όπου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αναπτυχθούν ναυπηγικές δράσεις ενώ έχει καταστεί σαφές ότι η περιοχή, όπως και του Θριασίου, είναι από αυτές που προσελκύουν έντονα ομίλους και funds στον τομέα των logistics, με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ να υλοποιούνται ή να προγραμματίζονται. 

Στο παρελθόν έχουν γίνει επαφές ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΣΕ και ενδιαφερόμενους φορείς με θέμα τη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων σχετικά με την σύνδεση του Λιμένα Ελευσίνας με το τρένο στο πλαίσιο της ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου. Εκτιμάται ότι είναι σημαντική η σύνδεση των λιμενικών υποδομών της Ελευσίνας, ως φυσικό επίνειο του Θριάσιου Πεδίου, με το σιδηρόδρομο για την ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών, για την προώθηση των logistics και την δυνατότητα εξυπηρέτησης της αγοράς στην μεταφορά φορτίων, ενώ κρίσιμη θεωρείται και η γειτνίασή του με το κεντρικό οδικό δίκτυο και τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου που μελλοντικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς κ.α. Παλιότερα μάλιστα, ο επικεφαλής του ΟΣΕ, Σπ. Πατέρας, είχε κάνει μνεία στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς που προωθεί ο ΟΣΕ για την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής καθώς και στη σημασία που έχει για το σιδηρόδρομο και τις εμπορευματικές μεταφορές η διασύνδεσή του με τα μεγάλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου