Αλάτι: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία μας

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Ίσως το ράφι με το αλάτι στο σούπερ μάρκετ να σας προκαλεί σύγχυση. Θαλασσινό, επιτραπέζιο, ροζ, kosher… Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε αλάτι σε πολλές υφές, γεύσεις και χρώματα. Αλλά ποιο είναι πιο υγιεινό;

Ας δούμε τα πιο δημοφιλή είδη αλατιού και την διατροφική τους αξία:

Θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό μπορεί να αγοραστεί είτε σε μορφή λεπτών κόκκων είτε σε μορφή μεγάλων κρυστάλλων. Φημισμένα θαλασσινά αλάτια είναι της Μαύρης Θάλασσας, το Κέλτικο, το γαλλικό (fleur de sel), το θαλασσινό αλάτι της Χαβάης και βεβαίως το ελληνικό.

Το θαλασσινό αλάτι μπορεί να έχει ίχνη μετάλλων όπως σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο, τα οποία μπορεί να προσφέρουν διαφορετική γεύση στο μαγείρεμα, αλλά όχι πρόσθετα οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται μια κανονική ποσότητα. Ορισμένα θαλασσινά αλάτια μπορούν επίσης να περιέχουν ίχνη μικροπλαστικών, αλλά η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ποσότητες είναι πολύ χαμηλές για να δικαιολογήσουν τυχόν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

Επιτραπέζιο αλάτι (Επεξεργασμένο αλάτι)

Το επιτραπέζιο, γνωστό και ως ιωδιούχο, είναι λεπτόκοκκο και κοκκώδες αλάτι, και χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική.

Αυτός ο τύπος αλατιού είναι εξαιρετικά εξευγενισμένος για την αφαίρεση τυχόν ακαθαρσιών και την εξάλειψη τυχόν ιχνοστοιχείων που βρίσκονται συχνά στα εξειδικευμένα αλάτια. Επειδή είναι λεπτοαλεσμένο, προστίθενται αντιπηκτικά για να διασφαλιστεί ότι το αλάτι δεν συσσωρεύεται. Ορισμένα επιτραπέζια αλάτια έχουν επίσης πρόσθετη ζάχαρη και άλλα πρόσθετα.

Ροζ αλάτι (Ιμαλαΐων)

Το ροζ εξορύσσεται κυρίως στο Πακιστάν, αλλά και στο Περού. Χρησιμοποιείται γενικά στο τέλος του μαγειρέματος για να προσθέσει γεύση και τραγανή υφή. Μικρές ποσότητες σκουριάς (οξείδιο του σιδήρου) του δίνουν το ροζ χρώμα του.

Αν και το αλάτι Ιμαλαΐων διαφημίζεται ευρέως για τα οφέλη του στην υγεία μας, όπως δείχνει τη μελέτη του 2020 που διεξήχθη στην Αυστραλία, στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, η ίδια ομάδα ερευνητών εξέτασε επίσης ένα δείγμα που εισήχθη από το Περού και βρήκε ίχνη μολύβδου που υπερέβαιναν τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή.

Αλάτι kosher

Το Kosher είναι ένα χοντρό αλάτι σε μορφή νιφάδων. Όταν χρησιμοποιείται στη μαγειρική, μπορεί να προσθέσει μια τραγανή υφή σε πιάτα και ποτά. Σε σύγκριση με το επιτραπέζιο, το καθαρό αλάτι kosher συνήθως δεν περιέχει συνήθως πρόσθετα όπως αντισυσσωματικούς παράγοντες και ιώδιο.

Ανά κουταλάκι του γλυκού, το kosher έχει γενικά λιγότερο νάτριο από 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι kosher έχει πιο χονδροειδείς κόκκους, επομένως λιγότερο αλάτι χωράει στο κουτάλι.

Επιλέγοντας το καλύτερο αλάτι

Το αλάτι παραμένει απαραίτητο για την υγεία, την ευεξία και το μαγείρεμα. Κι ενώ όλα τα είδη αλατιού δεν είναι ίσα όσον αφορά τη γεύση και την υφή, είναι εξίσου υγιεινά όταν καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες.

Η περιεκτικότητα σε νάτριο των διαφορετικών αλατιών είναι περίπου η ίδια, με ελάχιστες μόνο διαφορές σε ίχνη ανόργανων αλάτων, όπως φαίνεται σε αυτόν τον πίνακα: 


Ταυτόχρονα, η σύγκριση της περιεκτικότητας σε μεταλλικά στοιχεία για διαφορετικούς τύπους αλατιού θεωρείται ασήμαντη και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή ενός αλατιού.

Υποκατάστατα αλατιού

Τα υποκατάστατα αλατιού υποκαθιστούν μέρος ή όλο το νάτριο με κάλιο, μαγνήσιο ή άλλο ορυκτό. Μπορεί να περιλαμβάνουν 50% χλωριούχο νάτριο και 50% χλωριούχο κάλιο.

Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στο αλάτι. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η εναλλαγή αλατιού με MSG δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά είναι συγκρίσιμη με τη γεύση του αλατιού.

Τα υποκατάστατα αλατιού χρησιμοποιούνται συχνά από άτομα που ακολουθούν δίαιτα περιορισμένης περιεκτικότητας σε νάτριο, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα, ειδικά εάν έχετε προβλήματα με τα νεφρά.

Πηγή: imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου