Για ποιους εργαζόμενους ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Οι τριετίες ποτέ δεν καταργήθηκαν, κακώς ο ΣΕΒ πρόσβαλλε την εγκύκλιο δήλωσε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

  Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (663 ευρώ) και το 2012 είχαν τριετίες δικαιούνται να πάρουν προσαύξηση στο μισθό τους. Κανένας εργοδότης δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτές τις τριετίες.

  Επίσης δεν «ξεπαγώνουν» οι τριετίες. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν η ανεργία στη χώρα μας πέσει κάτω από το 10%.

  Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να δει μέχρι τις 14/2/2012 πόσες τριετίες είχε. Αυτές τις τριετίες μεταφέρει και σήμερα, είπε ο κ. Καρούζος.

  Σύμφωνα με το ΣτΕ, «δεν παράγονται δεσμευτικές έννομες συνέπειες από τις υποδείξεις σχετικά με το ύψος των καταβλητέων αποδοχών, η δε προσβαλλόμενη πράξη δεν αποτελεί κατόπιν τούτων εκτελεστή διοικητική πράξη».

  Επιπλέον, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι οι εργοδότες «μπορούν να μη συμμορφωθούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις προβλεπόμενες τυχόν από το νόμο κυρώσεις, στην περίπτωση που οι ενέργειες τους δεν θα είναι πράγματι νόμιμες».

  Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη.

  Το επίδομα προϋπηρεσίας, («τριετίες»), ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου