Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη λειτουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Οδηγίες προς τους παιδαγωγούς και το προσωπικό των βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών εξέδωσε ο ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19 και γενικά την ασφαλή λειτουργία των δομών αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα και τα χαρακτηριστικά των παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 που επικρατούν.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η συνέχιση της λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας –που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες– είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η ασφαλής λειτουργία τους έχει θεμελιώδη σημασία, ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού. Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης, στη περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα σε έναν σταθμό, να περιχαρακωθεί η διασπορά, ώστε να μειώσει τον αριθμό δευτερογενών κρουσμάτων ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Υπογραμμίζει δε ότι η ασφαλής λειτουργία βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο: Ήτοι:

  • Διασφάλιση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης των παιδαγωγών/νηπιαγωγών και των μελών του λοιπού προσωπικού. Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο Δημόσιας Υγείας για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 και τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.
  • Συστηματική διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων στα μέλη του προσωπικού, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν ιστορικό νόσου του τελευταίου 3μήνου, και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους πλήρως εμβολιασμένους και με προηγηθείσα νόσο COVID-19 τελευταίου 3μήνου εργαζόμενους, για την έγκαιρη αναγνώριση ασυμπτωματικών ατόμων και την πρόληψη της διασποράς του ιού
  • Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από όλα τα μέλη του προσωπικού, καθώς και από όλα τα άτομα που εισέρχονται στο χώρο (π.χ προσωπικό τεχνικών/υποστηρικτικών υπηρεσιών.
  • Συντονισμένη προσπάθεια για λειτουργία σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, όσο είναι εφικτό
  • Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)
  • Καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες
  • Αποφυγή συναθροίσεων παιδιών και προσωπικού και αποφυγή επίσκεψης στον σταθμό άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο
  • Αποχή από κάθε δραστηριότητα του σταθμού όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, και προστασία παιδιών και μελών του προσωπικού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου