Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Και ενώ οι αγρότες ετοιμάζονται για τις καθιερωμένες πλέον κινητοποιήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για σύσκεψη με την συμμετοχή και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πάντως, στις 2 το μεσημέρι τα τρακτέρ από την Καρδίτσα, την Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Μαγνησία θα συγκεντρωθούν στον κόμβο της Νίκαιας. Παράλληλα κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Β. Εύβοια, την Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Σαφώς η συμμετοχή δεν είναι ανάλογη των προηγούμενων χρόνων, όπως και οι κομματικές παρατάξεις δεν έχουν την ίδια δυναμική με το παρελθόν.

Επί ποδός βρίσκετονται και αστυνομικές δυνάμεις από Θεσσαλονίκη και Αθήνα οι οποίες συγκεντρώνονται στη Θεσσαλία προκειμένου να απότρέψουν το κλείσιμο της εθνικής οδού.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου, με την συμμετοχή και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξουν ανακοινώσεις για την στήριξη των αγροτών από την ενεργειακή κρίση.

Όπως δήλωσε ο Σπήλιος Λιβανός «Βασική μας μέριμνα αποτελεί η στήριξη των αγροτών μας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής. Πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση που συνεχώς εξετάζουμε και όποτε απαιτείται λαμβάνουμε μέτρα».

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες, ζητούν μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα. Ακόμη διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφώνκατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια. Ψηλά στο πακέτο των αιτημάτων τους βρίσκεται η προστασία από τις φυσικές καταστροφής μέσω των αναγκαίων έργων υποδομής με αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%. Επίσης ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές.

Οι σκέψεις της Κυβέρνησης

Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την στήριξη του πρωτογενή τομέα, όπως την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, την επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους, την αναστολή της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση, η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%. Επίσης για πρώτη φορά μετά το 2016, αποφασίστηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου