Το “μπλέξιμο” με τα ΑΦΜ του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ και η νέα ηγεσία του

Δεν υπάρχουν σχόλια

 



*Του Μάκη Γιομπαζολια, Δημοσιογράφος 

Μείζον πρόβλημα, για την νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑ.ΣΟ.Κ, είναι η νομική – φορολογική υπόσταση του κόμματος.

Πρόβλημα που αναζητά λύση. Για την οποία δεν είπαν τίποτα συγκεκριμένο οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.
Ούτε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που υποσχέθηκε άμεση επαναφορά του ονόματος ΠΑ.ΣΟ.Κ, δεν διευκρίνισε, πώς θα έλυνε το συγκριμένο ακανθώδες πρόβλημα.
Κάτι θα είχε στο μυαλό του προφανώς ο Ανδρέας. Αλλά δεν χρειάσθηκε να το υλοποιήσει αφού έχασε στην εκλογή για την προεδρία, που κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο οποίος πρέπει τώρα να λύσει το πρόβλημα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η Νέα Δημοκρατία είναι υπερχρεωμένα κόμματα σε τράπεζες. Από τις οποίες έχουν πάρει θηριώδη δάνεια. Με ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση τους. Και τα δάνεια αυτά τα έχουν ρυθμίσει, σε πάμπολλες δόσεις. Τις οποίες οι τράπεζες δέχθηκαν να κάνουν αφού τα δύο αυτά κόμματα, με τις πλειοψηφίες τους στην Βουλή, απάλλαξαν τους τραπεζίτες από τις ευθύνες τους, για αυτά τα δάνεια, που έδωσαν χωρίς σοβαρές εγγυήσεις ( π.χ. ακίνητα ). Αλλά μόνο με ενέχυρο τις – αόριστες και μη βέβαιες – κρατικές επιχορηγήσεις.
Η ΝΔ , καθώς στο διάστημα 2012 – 2015 διατηρήθηκε στην πρώτη θέση ή στην δεύτερη, όταν έχασε την εξουσία, στην οποία επανήλθε το 2019, έχει, με την ευτραφή επιχορήγηση που έπαιρνε και παίρνει, την δυνατότητα να εξυπηρετεί τα ποσά των πάμπολλων αυτών δόσεων, για τα δικά της δάνεια.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ όμως έγινε, από πρώτο κόμμα, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο, μεταξύ 2012 και 2015. Με μειωμένη αντίστοιχα την επιχορήγηση του. Άρα, με αυτήν την σοβαρά μειωμένη επιχορήγηση, δεν μπορούσε να εξυπηρετεί ούτε τις πάμπολλες δόσεις των τραπεζικών χρεών του. Και τα λειτουργικά του έξοδα παραλλήλως.

“ΛΥΣΗ” ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Πολλοί κατηγόρησαν την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ότι “ξεπούλησε” το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑ.ΣΟ.Κ, όταν ίδρυσε τι ΚΙΝ.ΑΛ και ανέλαβε την προεδρία του, κατανικώντας στην εκλογή του 2017 τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Φαινομενικά είχαν δίκιο. Αλλά δεν είναι τυχαίο, ότι κανένας από τους εσωκομματικούς αντιπάλους της δεν διαμαρτυρήθηκε γι αυτό. Ούτε τότε ούτε τώρα. με εξαίρεση την προεκλογική αλλά όχι διευκρινισμένη υπόσχεση του Ανδρέα Λοβέρδου.
Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε αρχικά ως συνασπισμός κομμάτων και πολιτικών κινήσεων. Και με το Συνέδριο του έγινε ενιαίο κόμμα. Ως προς την πολιτική του εμφάνιση, που και αυτή ταλαιπωρήθηκε, με την αποχώρηση του Ποταμιού και της Δημ. Αρ. Φορολογικά όμως εξακολούθησε να είναι “συνασπισμός”. Χρησιμοποιώντας, μέχρι και τώρα, τρία ΑΦΜ κομμάτων – συνιστωσών του ΚΙΝ.ΑΛ : Του καταχρεωμένου και σε αδυναμία να πληρώνει δόσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ Του επανακάμψαντος ΚΙ. ΔΗ.ΣΟ. ( του ΓΑΠ ) με καθαρό ΑΦΜ. Και του “εισελθόντος” κόμματος Ε.Δ.Ε.Μ. Το οποίο σχεδόν ουδείς εγνώριζε πριν αλλά όλοι υποδέχθηκαν “μετά βαϊων και κλάδων”. Καθώς μπορεί να μην εισέφερε σπουδαία πολιτική δύναμη. Αλλά εισέφερε ένα ακόμη καθαρό ΑΦΜ.
Και ξέρετε, η εφορία και οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται, αν το κόμμα που έχουν απέναντι τους λέγεται ΚΙΝ.ΑΛ ή ΠΑ.ΣΟ.Κ ή όπως αλλιώς. Ενδιαφέρονται να έχουν απέναντι τους καθαρό ή καθαρά ΑΦΜ και να παίρνουν τις δόσεις των δανείων και των χρεών.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Ελάχιστοι γνωρίζουν ( αλλά το κράτος, η εφορία και οι τράπεζες ξέρουν ) τα εξής : Ότι για να πάρει ένα κόμμα κρατική επιχορήγηση, αρκεί να κατέβει σε εκλογές και να πάρει συγκεκριμένο ποσοστό. Αλλά για να έχει ΑΦΜ, να μπορεί να συναλλάσσεται με τραπεζικά δάνεια κ.τ.τ, και να βάζει ενέχυρο την κρατική του επιχορήγηση, πρέπει : Να είναι κόμμα εγκεκριμένο από τον Άρειο Πάγο και να έχει κατεβάσει σε προηγούμενες εκλογές συνδυασμούς σέ όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Τέτοιες δυνατότητες, από τον “συνασπισμό” του ΚΙΝ.ΑΛ, είχαν και έχουν : Το ΠΑ.ΣΟ.Κ με καταχρεωμένο ΑΦΜ. Το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. και η Ε.Δ.Ε.Μ. με καθαρά ΑΦΜ. Το Ποτάμι και η Δημ Αρ. αποχώρησαν. Η Κίνηση της Ανανεωτικής Αριστεράς ( εκ της Δημ.Αρ ) και οι Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία δεν είναι κόμματα ούτε κατέβηκαν σε εκλογές. Και το ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛ, ως ενιαίο κόμμα, κατέβηκε στις εκλογές του 2019, για πρώτη φορά. Άρα θα έχει δικό του, αυτοτελές και καθαρό ΑΦΜ, για συναλλαγές, εγγυοδοσίες, ρυθμίσεις και αποπληρωμή δανείων, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Μέχρι τότε, η επιχορήγηση του ΚΙΝ.ΑΛ ( πρέπει να ) κατανέμεται στα τρία ΑΦΜ του. Του ΠΑ.ΣΟ.Κ που κατάσχεται αμέσως. Και του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. και της Ε.Δ.Ε.Μ., που θα μπορούσαν να τα παίρνουν. Αλλά τα αφήνουν στο ενιαίο ΚΙΝ.ΑΛ, για να πληρώνονται δόσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ και λειτουργικά έξοδα του ενιαίου κόμματος.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ ??

Φορολογικά, εγγυοδοτικά και τραπεζικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει “πεθάνει”. Είναι δυνατή “νεκρανάσταση” του, μόνο εάν κατέβει σε εκλογές ως ΠΑ.ΣΟ.Κ και πάρει τέτοιο ποσοστό, τέτοια κοινοβουλευτική δύναμη και τέτοια κρατική επιχορήγηση, που να μπορεί να αποπληρώνει τις δόσεις των τραπεζικών δανείων του και να καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα. Δηλαδή στον “αιώνα τον άπαντα”. Μέχρι τότε δεν μπορεί παρά να “κρύβεται” μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛ πολιτικά και φορολογικά. Και μέσα από αυτό να αποπληρώνει δόσεις των δανείων του, για να υπάρχει απλά.
Είχε και αυτό στο μυαλό της η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, όταν ίδρυσε το ΚΙΝ.ΑΛ, για να “μεγαλώσει τον χώρο”. Όχι ότι θεωρούσε αυτό το τότε νεοπαγές κόμμα σημαντικότερου βάρους από το ΠΑ.ΣΟ.Κ Αλλά θεώρησε, ότι αυτό ήταν λύση στο υπαρξιακό πρόβλημα του κομματικού της χώρου. Και ανέλαβε το βάρος των επικρίσεων. Αλλά δεν ήταν εκείνη που έφερε το ΠΑ.ΣΟ.Κ από το 44% στο 5%. Και έκρινε, ότι αυτή η επιλογή της ήταν μια λύση. Άλλη από αυτήν δεν έχει μέχρι τώρα ακουστεί. Για να είμαστε δίκαιοι.

Ο ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ

Προκύπτει λοιπόν το εξής πολιτικά αντιφατικό αλλά φορολογικά αναγκαίο : ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ ,χωρίς το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑ.ΣΟ.Κ στα σωθικά και την “μόστρα” του, δεν έχει δύναμη ιστορικού βάρους. Και το ΠΑ.ΣΟ.Κ , χωρίς το “κέλυφος” του ΚΙΝ.ΑΛ, δεν έχει φορολογική ύπαρξη, δυνατότητα αποπληρωμής δανείων του και πολιτικό μέλλον.
Έλα όμως, που και το ΚΙΝ.ΑΛ δεν έχει, ακόμη και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, αυτοδυναμία ΑΦΜ, δανειοληψιών, εγγυοδοσιών και γενικών τραπεζικών συναλλαγών, χωρίς τα ΑΦΜ του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ ( ΓΑΠ ) και της Ε.Δ.Ε.Μ. ( κόμμα Πόντα ) ή άλλων υποκατάστατων τους, που δεν βρίσκονται. Που όμως έχασαν στην πρόσφατη εσωκομματική εκλογή ( ο ΓΑΠ και η Ε.Δ.Ε.Μ. που τον στήριξε ) από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο οποίος με την σειρά του δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΚΙΝ.ΑΛ, που είναι νέος πρόεδρος του, χωρίς τα ΑΦΜ του ΓΑΠ ( ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ ) και της Ε.Δ.Ε.Μ.
Αυτό και αν είναι απόλυτο κουβάρι ετεροκαθορισμού και αλληλοεγκλωβισμού. Το οποίο κουβάρι καλείται να λύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και αυτό το πρόβλημα είναι ίσως μεγαλύτερο από την πολιτική απουσία του από την Βουλή, ως επί κεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Την ώρα που μέγα μέρος της βάσης του κόμματος ζητάει ολική επαναφορά του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Μιλάμε για απόλυτο μπέρδεμα. Για το οποίο θα έχουμε να λέμε πολλά..

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου