Αποκλεισμό των βιολογικών καλλιεργειών και εκτροφών του Έβρου από το νέο πρόγραμμα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα»

Δεν υπάρχουν σχόλια


«Εκτός πρόσκλησης βιολογικών οι βιοκαλλιεργητές του 2017 (πενταετίας) και του 2019 (τριετίας) με βάση το πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου 11 (αριθμ. 2916/374421/28-12-2021) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 “κριτήρια εκλεξιμότητας εκμετάλλευσης” παράγραφο 6 σημείο β΄ αναφέρει ότι αποκλείονται από την ένταξη τα αγροτεμάχια ή βοσκοτόπια ή εκτροφές που είναι ενταγμένα σε άλλες δράσεις των μέτρων 10, 11 και 14.

Στην πρόσκληση που θα δημοσιευθεί άμεσα, Αίτηση Στήριξης στο Μέτρο θα μπορούν να υποβάλουν όσοι έχουν πιστοποιήσει ως βιολογικές τις καλλιέργειες ή τις εκτροφές τους μέχρι και τις 31/12/2020, καθώς και νεοεισερχόμενοι παραγωγοί που δεν έ χουν Σύμβαση με φορέα Πιστοποίησης. Οι αιτήσεις θα έχουν ως βάση τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2021. Τα κονδύλια που θα διατεθούν ανέρχονται στο ποσό των 490 εκατ. ευρώ για 85.000 περίπου δικαιούχους και θα αφορά δεσμεύσεις για τρία έτη.

Δυστυχώς από αυτή την προκήρυξη αποκλείονται χωρίς καμία εξήγηση και δικαιολογία οι ενταγμένοι στη Δράση 11.2.1 (1η Πρόσκληση) που στην Περιφέρεια μας ανέρχονται στους 1.053 παραγωγούς (Πανελλαδικά 4.693 παραγωγοί) και στη Δράση 11.1.1 (3η Πρόσκληση) είναι ενταγμένοι στην Περιφέρεια μας 221 παραγωγοί. Οι παραγωγοί πήραν ενίσχυση για τελευταία φορά για την ΕΑΕ 2021, οι υποχρεώσεις του προγράμματος λήγουν στις 31/5/2022 και με βάση τα δεδομένα δεν μπορούν να υποβάλουν Αίτηση Στήριξης. Ενώ και οι δύο προσκλήσεις ανάφεραν ότι θα υπάρξει δυνατότητα ετήσιας παράτασης μετά τη λήξη της αρχικής περιόδου και μετά από σχετική πρόσκληση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η ΕΝΟΤΗΤΑ” καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΥΠΑΑΤ που αποκλείει από το νέο πρόγραμμα των βιολογικών 1.274 αγρότες της περιφέρειας μας.

Η μη ένταξη αυτών των βιοκαλλιεργητών εκτός από την στέρηση σημαντικών εισοδημάτων που ουσιαστικά οδηγούνται στην καταστροφή ταυτόχρονα οδηγεί και σε απαξίωση μηχανολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούσαν οι βιοκαλλιεργητές για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καλλιεργειών τους.

Γίνεται φανερό ότι με βάση το “πλαίσιο εφαρμογής” όλοι αυτοί οι βιοκαλλιεργητές που για χρόνια καλλιεργούν και παράγουν βιολογικά προϊόντα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την βιολογική παραγωγή, με τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας αλλά και όλης χώρας μας.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η ΕΝΟΤΗΤΑ” παίρνοντας υπόψη τις δυσμενείς εξελίξεις στους βιοκαλλιεργητές, αλλά και τις εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου, τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τις αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα κλπ) που θα εκτινάξουν το κόστος παραγωγής στα ύψη.

Καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Μόνο με οργάνωση και αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Καλεί τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Περιφέρειάς μας να καταγγείλουν την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης και να απαιτήσουν την δικαίωση των βιοκαλλιεργητών της περιοχής μας.

Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες προς το ΥΠΑΑΤ και να απαιτήσει την άρση της άδικης και καταστροφικής απόφασης για του υφιστάμενους βιοκαλλιεργητές».

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου