Δεν καλύπτει το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Δεν υπάρχουν σχόλια


  •  Άγγελος Μπεμπεκίδης:
  • «Η «λαίλαπα» της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με 2% αύξηση στον κατώτατο μισθό…»

  «Προφανώς και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, όπως ανακοίνωσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός της χώρας, κύριος Μητσοτάκης…» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά τα νέα μισθολογικά δεδομένα.

  Ενώ, όπως ο ίδιος συνεχίζει, με σημείο αναφοράς το ίδιο θέμα, «η έξαρση της πανδημίας σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που συνεχίζει να καλπάζει, έχουν δημιουργήσει ένα πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο για άνεργους και εργαζόμενους που δυσκολεύονται να καλύψουν, ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα σε όλα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η ακρίβεια «μαστίζει» τον πληθυσμό της χώρας, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε, ότι μια τόσο μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό θα μπορέσει, να αλλάξει κάτι στη ζωή των εργαζομένων στην εποχή των αυξήσεων. Οπωσδήποτε, χαιρετίζουμε κάθε απόφαση που είναι υπέρ του εργαζόμενου, ανεξάρτητα, εάν θα βοηθήσει αρκετά ή ελάχιστα, ωστόσο τα ζητήματα και τα προβλήματα της εργατικής τάξης παραμένουν άλυτα…».

 Ο ίδιος, μάλιστα, κάνοντας ιστορική αναδρομή στα πρόσφατα χρόνια, υπενθυμίζει την πορεία του κατώτατου μισθού που από τα 751 ευρώ βρέθηκε στα 586 ευρώ και αργότερα στα 630 ευρώ, ενώ σήμερα μιλάμε για μια αύξηση της τάξης μόλις του 2%, δηλαδή, γύρω στα 700 ευρώ.

  «Με τις υπάρχουσες συνθήκες ο κατώτατος μισθός έπρεπε να είναι στα 1000 ευρώ. Αυτό είναι και το πάγιο αίτημά μας ως Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Η «λαίλαπα» της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με 2% αύξηση στον κατώτατο μισθό. Με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, η αύξηση θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη. Το κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης και η έκρηξη του ενεργειακού κόστους οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Αυτές οι ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των εργαζομένων με αποτέλεσμα το κόστος διαβίωσης να είναι ασήκωτο…».

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως επισπεύδεται η διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα μπει σε εφαρμογή τον Μάιο. Δεν διευκρίνισε το μέγεθος της δεύτερης αυτής αύξησης, αλλά όπως είπε θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη του 2%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 703 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου