Επιστροφή στα σχολεία: Τα πιθανά σενάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια


Την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, με την πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, και όχι αργότερα όπως συζητάται έντονα τις τελευταίες ημέρες, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε πως οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα τους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ό κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως η βούληση της κυβέρνησης για το άνοιγμά τους είναι να υποδεχτούν τα παιδιά στις αίθουσες στις 10 Ιανουαρίου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις των ειδικών σε πρωτόκολλα. «Τις σχολικές εκδρομές τις έχουμε αναστείλει σε πρώτη φάση», συμπλήρωσε.

Τόνισε, δε, πως στις σκέψεις της επιτροπής είναι και η επιστροφή των μαθητών με αυξημένο testing, προκειμένου να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού.

Πλεύρης: Όλες οι διασωληνώσεις είναι λόγω της Δέλτα

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «όλες οι νέες διασωληνώσεις είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα, δεν είναι Όμικρον».

Στη συνέχεια τόνισε πως «αυτή τη στιγμή τα κρούσματα θα τα βλέπουμε ψηλά, σε νούμερα για να καταλάβετε στις 21 Δεκεμβρίου η Όμικρον ήταν στο 3% και πλέον είναι στο 70%».

«Είναι πιεσμένο το σύστημα. Μιλάμε για 90% πληρότητα στις 1.300 ΜΕΘ, που είναι για COVID και non-COVID περιστατικά», σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη.

Τα σενάρια για την επιστροφή στα θρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αφού όμως πρώτα υποβληθούν σε rapid test.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την επάρκεια των τεστ, καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που καθημερινά υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Ακόμη, συζητείται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία.

Επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50 + 1% των μαθητών, παραμένει ανοιχτό με ορισμένου ειδικούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει ο αριθμός αυτός να μειωθεί.

Ακόμη, διατυπώνεται η πρόταση επιστροφής της τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας των φοιτητών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα της «Όμικρον» αφορούν σε νέους 18-34 ετών.

Επίσης υπάρχει και ένα σενάριο που προβλέπει ότι οι σχολές θα ανοίξουν αργότερα για να μην συμπέσουν με το άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες των φοιτητών είναι πολύ υψηλά, οπότε το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο τραπέζι θα είναι και η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία όχι στις 10 Ιανουαρίου αλλά στις 17 Ιανουαρίου, ωστόσο απορρίπτεται από την κυβέρνηση.

Πηγή:cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου