Η διεκδίκηση για τη δημιουργία Π.Ε. Βορείου Έβρου συνεχίζεται και το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Λίγο πριν την εκπνοή του 2021, και μετά την συνάντηση των εκπροσώπων της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, ολοκληρώθηκε άλλη μια φάση της προσπάθειας των φορέων του βορείου Έβρου που περιλάμβανε την συνάντηση – ενημέρωση με τους αιρετούς εκπροσώπους του α΄ και β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τους τέσσερις Βουλευτές του Νομού, τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου, τον Κοσμήτορα και τους Προέδρους των Τμημάτων των Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ορεστιάδα.

Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Φορέων συναντήθηκαν με τους Δημάρχους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου κ.κ. Μαυρίδη Βασίλειο και Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου αντίστοιχα, καθώς και με τους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, θεματικό Αντιπεριφερειάρχη και περιφερειακό σύμβουλο της περιοχής Βενετίδη Κωνσταντίνο και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 30/12 με την συνάντηση στην Κομοτηνή με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο.

Σε όλες τις συναντήσεις με τους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης έγινε συζήτηση εκτεταμένη και εκ βαθέων, κοινή δε συνισταμένη όλων των πλευρών η αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα και στοχευμένα μέτρα για την αναστροφή της πορείας του βορείου Έβρου.    

Οι εκπρόσωποι των Φορέων αποσαφήνισαν ότι η δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου μπορεί μετά βεβαιότητας να σταματήσει την απομάκρυνση κι άλλων υπηρεσιών και να οδηγήσει αυτονόητα λόγω του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου σε εγκατάσταση και άλλων υπηρεσιών που σήμερα υπάρχουν μόνο στις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων.  Όμως το σημαντικότερο ζητούμενο του αιτήματος είναι η διοικητική οριοθέτηση της περιοχής που θα οδηγήσει σε τοπικές πολιτικές, σε στοχευμένες δράσεις και σε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Με την υφιστάμενη διοικητική διαίρεση, οι όποιες θετικές παρεμβάσεις γίνονται λόγω της προσωπικής πρωτοβουλίας των Δημάρχων και των Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών, πάντα μέσα στα αυστηρά πλαίσια και λόγω των αρμοδιοτήτων τους, είναι αποσπασματική και συγκυριακή. Όμως όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος ο βόρειος Έβρος έχει ξεπεράσει προ πολλού την πολυτέλεια του αποσπασματικού και συγκυριακού και χρειάζεται εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στη συνολική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του.  

Όπως πρόεκυψε από τις συναντήσεις, αν και όλοι αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της άμεσης λήψης μιας σειράς μέτρων, μιας προσεγμένης κεντρικής πολιτικής που θα οδηγήσει στην ανάσχεση της κατάρρευσης της περιοχής και ότι η Πρωτοβουλία των φορέων είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, εντούτοις κανένας δεν θέλησε να συμπορευθεί ανεπιφύλακτα ή να αναλάβει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις για την πρόταξη του δίκαιου αιτήματος των φορέων ή να αντιπροτείνει την δημιουργία μιας άλλης συνθήκης αντίστοιχης με την δημιουργία περιφερειακής ενότητας Βορείου Έβρου που θα οδηγήσει την ευαίσθητη αυτή περιοχή μας στην ευημερία και την ανάπτυξη. 

Οι φορείς, μετά και από αυτές τις συναντήσεις, είμαστε πεπεισμένοι ότι το δίκαιο αίτημα μας για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου είναι η μόνη διέξοδος από την εγκατάλειψη της περιοχής στη μοίρα της. Άλλωστε η ιστορία αυτού του ευλογημένου μας τόπου είναι ακριβώς αυτή: Μια αέναη προσπάθεια ανατροπής της μοίρας του. 

Έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη αναγνωριστική περίοδος της Πρωτοβουλίας για το 2021. Η διεκδίκηση συνεχίζεται και το 2022 με ακόμη πιο ισχυρή την πεποίθηση ότι ως ενεργοί πολίτες έχουμε την υποχρέωση να αναλαμβάνουμε δράση, ακόμα και κόντρα στα κατεστημένα που περιορίζουν το μέλλον του τόπου μας.

Με τις ευχές για Καλή Χρονιά, η πρόσκληση για συμπόρευση προς όλους τους φορείς και τους κατοίκους του Βορείου Έβρου παραμένει ανοιχτή και διαρκής.

Π.Ε. Βορείου Έβρου Πρωτοβουλία Διεκδίκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου