Οι αλλαγές που φέρνει στις φορολογικές δηλώσεις το 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Τον Μάρτιο ξεκινά η υποβολή τους, σε 8-10 μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Τι προβλέπει η απόφαση Πιτσιλή

  Ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των  φορολογικών δηλώσεων αλλά και στο χρονολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

  Φέτος η διαδικασία για τη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά με την πρεμιέρα να σχεδιάζεται για τον Μάρτιο και την πληρωμή του φόρου να ξεκινάει από τον Απρίλιο ή το Μάιο και να γίνεται σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις. Την επίσπευση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα σηματοδοτεί η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με την οποία καλούνται επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.  Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και οι φόροι παρακρατήθηκαν.

  Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων εξετάζεται να αυξηθούν σε 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να δοθούν ταμειακές ανάσες στους φορολογούμενους στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και να μπει φρένο  στο κύμα των απλήρωτων φόρων.

  Φέτος επέστρεψε για τους φορολογούμενους η απειλή έξτρα φόρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων.  Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν έκτακτες παρεμβάσεις και δεν θα επαναληφθούν για τα εισοδήματα του 2021 καθώς όπως λένε αρμόδιες πηγές κάτι τέτοιο δεν κρίνεται απαραίτητο με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, όπως λένε οι ρυθμίσεις για τις αποδείξεις και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης θα επανεξεταστούν το Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η διαδικασία  υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων και εάν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις.

Η απόφαση Πιτσιλή

  Σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών που θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου από τις οδηγίες Πιτσιλή προκύπτουν τα εξής:

Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιαίας περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοϊακής παροχής.

Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους, μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης, επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο καθώς και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης). 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου