Θέλουν οι δήμοι όλα τα « ορφανά» σπίτια του Κτηματολογίου για κοινωνική στεγαστική πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια


Να περιέλθουν στους δήμους όλα « τα ορφανά ακίνητα, αλλά και εκείνα που είναι μπλεγμένα, ξεχασμένα, έχουν χαθεί οι κληρονόμοι και δυστυχώς αν δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο θα περιέλθουν γενικώς στο δημόσιο» ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα η «Αναγκαιότητα της Στεγαστικής Πολιτικής και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που διοργανώθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της , σε συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ/ΑΟΤΑ και το Ίδρυμα Heinrich Boell, τόνισε ότι οι δήμοι θα αξιοποιήσουν αυτά τα ακίνητα για τον σκοπό αυτό ενώ οι φορείς του δημοσίου που έχουν ήδη στην κατοχή τους « μερικές δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, απλά θα αποκτήσουν μερικά ακόμη».

Επίσης , παρουσιάστηκαν μελέτες για το στεγαστικό ζήτημα που έχουν ολοκληρωθεί στην Θεσσαλονίκη και στην Νάουσα, καθώς και προτάσεις διαμόρφωσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων και πολιτικών για μια ολιστική απάντηση στην πρόκληση που επηρεάζουν όλο και πιο διευρυμένα στρώματα της κοινωνίας μας, με τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδεικνύεται καίριας σημασίας στη χάραξη στεγαστικής πολιτικής και στην υλοποίηση συναφών δράσεων και παρεμβάσεων.

Συνεπώς, κατέληξε, «πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και φωνές και ας επιμείνουμε στο κράτος ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύση. Η Αυτοδιοίκηση είναι η ίδια η λύση και η λύση είναι αυτή. Όλα αυτά τα ακίνητα που θα χαθούν ή θα ξεχαστούν ή θα είναι απλά μια ακόμη εγγραφή σε μια βάση δεδομένων ξεχασμένων ή αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, να περιέλθουν στον κάθε Δήμο, να γίνουν ακίνητα του Δήμου τα οποία απαντήσουν στην εκτεταμένη ανάγκη για κοινωνική στέγαση, θα στεγάσουν ανθρώπους οι οποίοι γυρνούν χωρίς στέγη».

Ο κ.Δανιηλίδης υπογράμμισε επίσης ότι « αυτά που για την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένουν κεκτημένα, για μας είναι ακόμη ζητούμενα. Και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση , έχουμε αποδείξει ότι δεν αποφεύγουμε ευθύνες και αρμοδιότητες, αλλά αντίθετα διεκδικούμε για να υπηρετήσουμε την κοινωνία αποτελεσματικότερα» .

Η παρέμβαση αυτή, ξεκίνησε με την συμβολή του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης και στην συνέχεια αναμένεται να στηρίξει και την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος ‘Κοινωνική Κατοικία’ του Υπουργείου Εργασίας που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Για την ενημέρωση του κοινού και των ενδιαφερόμενων για τις παρεμβάσεις αυτές αλλά και για την ένταξή τους στο πρόγραμμα του Φορέα Κοινωνικής Μίσθωσης, η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, από το 2022, θα λειτουργήσει μια πλατφόρμα για την κοινωνική και προσιτή κατοικία με υποστήριξη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η σκοπιμότητα της μελέτης με το ΑΠΘ όπως είπε, ήταν η πλήρης κατανόηση της αγοράς κατοικίας, η καταγραφή των στεγαστικών αναγκών στην Θεσσαλονίκη και η εξέταση βιώσιμων και ολοκληρωμένων μοντέλων για την παροχή κοινωνικής και προσιτής κατοικίας σε αυτούς που το έχουν ανάγκη με βάση καλές πρακτικές. Η μελέτη που ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση των Open Society Foundations του ιδρύματος Heinrich Boell, οδηγεί στον σχεδιασμό παρεμβάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη λήψη αναγκαίων μέτρων.
Η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, ως επιχειρησιακός βραχίονας των Δήμων της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, ανέλαβε σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις της πόλης, το σχεδιασμό της Στρατηγικής του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Κοινωνική και Προσιτή Κατοικία και την καταπολέμηση του κοινωνικού αυτού φαινομένου. Ο σχεδιασμός αυτός υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT III και το δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων ROOF. «Τον περασμένο Νοέμβριο, για τις ενέργειες συμμετοχικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο, η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ έλαβε το Ευρωπαϊκό Βραβείο στεγαστικής καινοτομίας από το Habitat International», σημείωσε η κα Καραγιάννη.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εγκαίρως αντιληφθεί ότι το στεγαστικό ζήτημα είναι κομβικό για μια ισορροπημένη αστική ανάπτυξη», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, Αντιλαμβάνεται επίσης, όπως είπε, ότι η έλλειψη οικονομικά προσιτής κατοικίας δημιουργεί μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις αστικής ανθεκτικότητας:

  1. Χωρίς ένα απόθεμα οικονομικά προσιτών κατοικιών, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αστεγίας και για την παροχή βιώσιμων στεγαστικών λύσεων για τις ευάλωτες ομάδες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
  2. Όπως είπε, με δεδομένο ότι οι αστικές προκλήσεις που σχετίζονται με το ζήτημα της στέγασης είναι πολλές και σημαντικές, προκύπτει η ανάγκη για την ανάπτυξη Στεγαστικής Πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Η Στεγαστική πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει δομικές παρεμβάσεις καθώς δομικά είναι και τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε που εστιάζονται ουσιαστικά στην έλλειψη κοινωνικής και οικονομικά προσιτής κατοικίας στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου