Ούτε η ανακύκλωση μας γλιτώνει από τα πλαστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η απομάκρυνση από τα πλαστικά μίας χρήσης και η επιλογή πλαστικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν είναι μεταξύ των λύσεων που οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης, όμως τόνισαν ότι θα χρειαστεί να γίνουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα παραγωγής.

«Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση απλώς ανακυκλώνοντας ή μειώνοντας τη χρήση πλαστικών», δήλωσε ο Rob Kaplan, Διευθύνων Σύμβουλος της Circulate Capital, η οποία επενδύει σε πρωτοβουλίες αναδυόμενων αγορών για την επίλυση της κρίσης των πλαστικών απορριμμάτων. «Είναι ένα συστημικό πρόβλημα και πρέπει να βρούμε συνδυαστικές λύσεις», είπε, μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο Reuters Next.

Λίγοτερο από 10% των παγκόσμιων πλαστικών απορριμάτων έχει ανακυκλωθεί

Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, εκτιμά το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Όμως έχει ανακυκλωθεί λιγότερο από το 10% των πλαστικών που έχουν παραχθεί, εν μέρει επειδή είναι πολύ κοστοβόρα η συλλογή και η διαλογή τους. Τα υπόλοιπα πλαστικά καταλήγουν σε χωματερές όπου θάβονται ή καίγονται.

Καθώς το σύστημα ανακύκλωσης εξασθενεί, μεγάλες εταιρείες, όπως η Unilever, η Coca-Cola και η Nestle, έχουν αρχίσει να επενδύουν σε προγράμματα καύσης των πλαστικών απορριμμάτων ως καύσιμης ύλης.

Στο μεταξύ η παραγωγή πλαστικού προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί ως το 2040.

«Η ανακύκλωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την υπερπαραγωγή», σχολίασε ο Von Hernandez της Break Free from Plastic, μιας διεθνούς συμμαχίας που ζητεί τον τερματισμό της μόλυνσης από πλαστικά.

«Οπότε αυτό που χρειαζόμαστε είναι περιορισμός στην παραγωγή παρθένου πλαστικού», τόνισε, μιλώντας στο πάνελ.

ν και δεν υπάρχει παγκόσμια ρυθμιστική αρχή ή Συνθήκη για τη βιομηχανία πλαστικών, οι ομιλητές είπαν ότι οι μεμονωμένοι καταναλωτές μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται στην εταιρική συμπεριφορά και να θέσουν τις εταιρείες προ των ευθυνών τους για τη διάρκεια του κύκλου ζωής των πλαστικών προϊόντων τους και το πού καταλήγουν.

«Οι πολίτες και οι καταναλωτές μπορούν να αναγκάσουν αυτές τις εταιρείες να αποκαλύψουν το παγκόσμιο αποτύπωμά τους σε πλαστικό και άνθρακα, να μειώσουν την ποσότητα πλαστικού που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά και να επανεφεύρουν ουσιαστικά τα συστήματα παράδοσης τους», είπε ο Hernandez.

Με πληροφορίες από: Reuters, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου