Online κατάθεση πινακίδων στο myCar – Όσα πρέπει να ξέρετε για την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας οχήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Πώς θα γλιτώσετε τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια διαβίωσης και φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Λίγο πριν αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στην ψηφιακή πύλη myAADE, οι κάτοχοι των Ι.Χ. οχημάτων έχουν τη δυνατότητα και φέτος να τα θέσουν σε ακινησία αποφεύγοντας την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2022, το τεκμήριο διαβίωσης και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Η προθεσμία λήγει κανονικά στο τέλος του χρόνου και η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.

  Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι ότι όσοι εντοπιστούν μετά από τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στις 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

  Η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αιτήματα άρσεων ακινησίας για τα οποία δεν εμφανίζεται είτε έγκυρη πληρωμή είτε έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν οριστικοποιούνται και διαγράφονται μετά την παρέλευση ενός μηνός.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να θέσουν το όχημά τους σε ψηφιακή ακινησία

  1.Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

  2.Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

  3.Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

  4.Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

  5.Σε περίπτωση που ο χώρος στάθμευσης του οχήματος κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι διαφορετικός θα πρέπει να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.

  6.Εάν συμπληρώσετε λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση «ψηφιακής ακινησίας» έχετε τη δυνατότητα εντός της ίδιας ημέρας, να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.

  7.Η «ψηφιακή ακινησία» επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ.

  8.Στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε «ψηφιακή ακινησία», επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

  9.Μπορείτε να θέσετε σε «ψηφιακή ακινησία» όσα οχήματα βρίσκονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της ΑΑΔΕ σε «κίνηση».

  10.Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:

  (α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

  (β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

  (γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

  (δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

  (ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

  (στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

  (ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

  (η) Πλειστηριασμού του οχήματος

   (θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου

  (ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου