Κορονοϊός: Νέα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους από το Σάββατο

Δεν υπάρχουν σχόλια

  Με rapid ή μοριακό σε μαγαζιά, τράπεζες, εξωτερικούς χώρους εστίασης και Δημόσιο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί - Οι εξαιρέσεις και το σκεπτικό της κυβέρνησης

Μια νέα καθημερινότητα ξημερώνει το Σάββατο 6 Νοεμβρίου για τους ανεμβολίαστους στην χώρα μας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση ήταν μονόδρομος αν και υπάρχουν ενστάσεις σε αρκετές πτυχές τους, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν έγινε αναφορά στο θέμα της υποχρεωτικότητας της μάσκας τόσο για τους ανεμβολίαστους όσο και για τους εμβολιασμένους, ειδικά στους κλειστούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συνωστισμός ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά είναι μέτρα με στόχο την προστασία των ανεμβολίαστων που πλειοψηφούν τόσο ανάμεσα στα θύματα της πανδημίας όσο και στα νοσοκομεία είτε είναι σε ΜΕΘ, είτε σε απλές κλίνες.

Έτσι, μετά το σοκ των 6.700 κρουσμάτων, αριθμό ρεκόρ, ήρθε αναπόφευκτα η επίσπευση των ανακοινώσεων με τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάζουν μια ημέρα νωρίτερα και την κυβέρνηση να μεταφράζει τις εισηγήσεις τους σε μέτρα που θα περιγραφούν αναλυτικά σε ΚΥΑ που θα εκδοθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Πού θα είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους

Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.

Ποινές περιμένουν και τις ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων, μέτρα τα οποία είναι ήδη σε ισχύ αλλά καταστρατηγούνται σε πολλές περιπτώσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας. Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί αναπτυχθεί 1.300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και της επίταξης όπως είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα όταν η πανδημία είχε κορυφωθεί πάλι στην Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία ειδοποιό σημαντική διαφορά και αυτή είναι το εμβόλιο, καθώς «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ». Επισήμανε επίσης ότι πάνω από το 80% όσων νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.

της Γεωργίας Αθ. ΣκιτζήΔεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου