Άλυτος γρίφος η μετάλλαξη Όμικρον – Εβδομάδα αποφάσεων από κυβέρνηση και ειδικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορεί ο πλανήτης να είναι αντιμέτωπος με έναν νέο εφιάλτη, βαφτισμένο μάλιστα από το ελληνικό αλφάβητο, αλλά έχει στα χέρια του όπλα να τον αντιμετωπίσει. Το πέμπτο κύμα της πανδημίας είναι σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι πολύ κοντά και ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός και τα μέτρα προστασίας. 

Με αυτό το σκεπτικό προχωράει και η Ελλάδα, με κυβέρνηση και ειδικούς να θέτουν δυο στόχους. Ο ένας είναι να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση και ο άλλος είναι να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον, η οποία είναι ακόμα στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι λίγα για την μετάλλαξη αυτή, η οποία όμως μοιάζει πιο απειλητική από τις προηγούμενες και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει τα σύνορα πολλών χωρών και δυστυχώς και της δικής μας.

Το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε ανοικτό και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην κυβέρνηση χρησιμοποιούν φράσεις όπως: «η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο» και επίσης: «Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό». Παρόλα αυτά επιμένουν ότι περίπτωση lockdown δεν υπάρχει και τονίζουν ότι για να φτάσουμε στα Χριστούγεννα και να τα γιορτάσουμε όπως πρέπει, ο καθένας πρέπει να δείξει την μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Την Τρίτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και δεν αποκλείεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση κάποιες παρεμβάσεις, που θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους ανεμβολίαστους. Το σκεπτικό θα είναι να πιεστούν όσοι ακόμα έχουν κάποιους ενδοιασμούς ή φόβους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση.

Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το Newsbeast τα μέτρα που είναι πιθανόν να ανακοινωθούν είναι η απαγόρευση πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε εξωτερικούς χώρους εστίασης ακόμα και με rapid test, η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test από δυο σε τρία την εβδομάδα, αλλά και η υποχρεωτική μάσκα παντού, τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Αυτό που τονίζεται σε κάθε ευκαιρία από κυβέρνηση και ειδικούς είναι ότι η τρίτη δόση επείγει περισσότερο από ποτέ έτσι ώστε να μην σημειωθούν ρωγμές στο τείχος ανοσίας που έχει δημιουργηθεί με τόσο κόπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου