Αγώνας δρόμου για τα Χριστούγεννα

Δεν υπάρχουν σχόλια

  Με τους “σκληρούς” δείκτες” της πανδημίας να επιμένουν, συνεχίζεται η προσπάθεια να περιοριστεί το επιδημιολογικό φορτίο. Χθες ήταν “μαύρη” Δευτέρα με κατακόρυφη αύξηση διασωληνωμένων, ασθενών και τον αριθμό των θανάτων να καταγράφεται ως ο μεγαλύτερος για το 2021, τριψήφιος και πάλι όπως και την περασμένη άνοιξη, με 105 ανθρώπους να χάνουν μέσα σε ένα 24ωρο τη μάχη με τον κορονοϊό. Η δύσκολη κατάσταση αποτυπώνεται και στη λειτουργία των νοσοκομείων που δοκιμάζονται, με τις εφημερίες να εκκινούν χωρίς κενές κλίνες, καθώς ο δείκτης θετικότητας στη χώρα εκτοξεύθηκε στο 6,85%.

Την ίδια ώρα η κοινωνία προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα μέτρα που τέθηκαν χθες σε εφαρμογή με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι ναι μεν δεν συζητά ολικό lockdown εντούτοις σε μια εβδομάδα αναμένεται η επαναξιολόγηση της κατάστασης και η λήψη ενδεχομένως περαιτέρω αποφάσεων.

Aύριο Τετάρτη πάντως η νέα επιτροπή Τσιόδρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας που συστήθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, θα έχει την πρώτη της συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί η λειτουργία των Επιτροπών αλλά και το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία.

Εκτιμήσεις για κορύφωση της πανδημίας την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου

Τα στοιχεία της πανδημίας που έχει στα χέρια της αναφέρουν ως αναμενόμενη την τρέχουσα ανοδική τάση των “σκληρών” δεικτών με το καλό σενάριο να θέλει την κορύφωση των κρουσμάτων στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο να τη “βλέπει”, μετά τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, υπάρχει σταθεροποίηση στις περιφέρειες που απασχολούν αυτό το διάστημα: “Στη Θεσσαλία μπορούμε να μιλάμε για πτώση και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση” είπε σε συνομιλία που είχε χθες με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζουν κάποια δεδομένα, όπως το ότι η Αθήνα, με τα +300 κρούσματα, “παράγει” λιγότερες ΜΕΘ από ό,τι η Θεσσαλονίκη, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στην υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ και η κατάσταση εμφανίζεται λίγο καλύτερη από τις προηγούμενες μέρες.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι απαγορευτικό δεν θα γίνει για επιστημονικούς λόγους. Όπως είπε, έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νόσηση. “Ούτε στην (επιστημονική) επιτροπή πλέον καταγράφεται τάση εισήγησης για lockdown” είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι η τρίτη δόση πάει πάρα πολύ καλά. Στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε αλλά τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου, είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι η τρίτη δόση πάει πάρα πολύ καλά και θα κλείσει θετικά. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των ραντεβού για 1η δόση. Μέσα σε 7 ημέρες κλείστηκαν 150.000 ραντεβού, με μέσο όρο κάθε ημέρα τα 20.000 ραντεβού, και αισθητή την ανταπόκριση της νεολαίας που έχει νιώσει ασφυκτική πίεση, ωστόσο, δεν καταγράφεται ενδιαφέρον πρώτης δόσης στις μεγάλες ηλικίες, άνω των 60 ετών, όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου