Ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Δεν υπάρχουν σχόλια

  Περαιτέρω αύξηση της επιδότησης του ρεύματος και έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, χωρίς να αποκλείονται και νέες παρεμβάσεις, ρίχνει στη «μάχη» η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το κύμα ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας. Την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης, ανάβοντας το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ  «myΘΕΡΜΑΝΣΗ».

Παράλληλα μελετάται η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού εξισορρόπησης, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα με ειδικό αλγόριθμο. Βασικός στόχος είναι η προστασία των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στο συγκεκριμένο μέτρο αναφέρθηκε το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα χρειαστεί μόνιμος μηχανισμός ώστε να υπάρχει αυτόματη παρέμβαση όταν θα υπάρχουν αυξήσεις στην ενέργεια. Θα είναι ήδη ενεργό το σύστημα κι αυτομάτως θα υπάρχει παρέμβαση».

Νέα αυξημένη επιδότηση ρεύματος

Το συνεχιζόμενο ράλι ανόδου των τιμών στο ρεύμα οδηγεί σε ανασχεδιασμό του ποσού της επιδότησης η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 18 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρα κάθε μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος :

το Σεπτέμβριο ανέρχονταν στα 134,73 € ανά MWh με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση σε όσους καταναλωτές είχαν κυμαινόμενα τιμολόγια να φτάνει στα 11-12 λεπτά ανά KWh

* τον Οκτώβριο η χονδρική τιμή ανέβηκε στα 198,35 ανά MWh ανεβάζοντας την επιβάρυνση κοντά στα 20 λεπτά ανά ΚWh.

Η επιβάρυνση στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων αναμένεται να είναι ακόμα υψηλότερη το Νοέμβριο αν η τιμή παραμείνει πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα ημερησίως, όπως έχει συμβεί τις πρώτες ημέρες του μήνα ανεβάζοντας έτσι τη μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα στα 208 € ανά MWh.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό στη Κυβέρνηση, η οποία ήδη μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα έχει ανακοινώσει ότι «έρχεται» νέα αύξηση στην επιδότηση όλων των λογαριασμών στη χαμηλή τάση.  Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση από την αρχή της ενεργειακής κρίσης είχε δηλώσει ότι κάθε μήνα θα βλέπει την πορεία των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και αναλόγως θα αυξάνει το ποσό της επιδότησης.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζονται σενάρια για λήψη μέτρων στήριξης και για τους καταναλωτές της μέσης τάσης που είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις όπως η μεταποίηση. Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος επιχειρήσεων και βιομηχανιών. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να μελετάται και για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Επίδομα θέρμανσης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Την Πέμπτη ψηφίζεται η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία 90 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για το επίδομα θέρμανσης θα εκδοθεί την Παρασκευή ώστε αμέσως μετά να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» για την υποβολή των αιτήσεων για πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το συνολικό ποσό για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 90 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα 78 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως το τέλος Νοεμβρίου, με τα πρώτα χρήματα να βλέπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι περίπου 700.000 περσινοί δικαιούχοι στις 10 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι με την ίδια τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλονται προβλέπεται ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μπορεί να χρηματοδοτεί τον ειδικό λογαριασμό για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων καταναλωτών καθώς και το κόστος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ ΔΕΗ+3,19% που είναι υπό κατασκευή.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου