Γονικές παροχές – δηλώσεις: Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία, έρχονται οι ηλεκτρονικές δηλώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Έως τις αρχές Δεκεμβρίου όλες οι δηλώσεις θα υποβάλλονται στην Εφορία μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ

 Μετά από τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων έρχονται και οι ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές. Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να βάλει τέλος στις επισκέψεις και την ταλαιπωρία των φορολογούμενων στην Εφορία για γονικές παροχές και δωρεές ενεργοποιώντας έως τις αρχές Δεκεμβρίου την πλατφόρμα myProperty μέσω της οποίας θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεών.

  Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές ειδικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων μετά και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 800.000 ευρώ που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, αναμένεται να «λύσουν τα χέρια» φορολογούμενων και συμβολαιογράφων καθώς όλα θα ξεκινούν και θα τελειώνουν στο γραφείου του συμβολαιογράφου χωρίς να χρειάζεται ο φορολογούμενους να επισκεφθεί την Εφορία του.

  Όπως  στις μεταβιβάσεις ακινήτων με αγοραπωλησία έτσι και στις γονικές παροχές και δωρεές, μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, θα γίνεται έλεγχος και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

Τα δικαιολογητικά

  Βέβαια, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν απαλλάσσει τους φορολογούμενους από τα δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που θα πρέπει να συνυποβάλλουν με τις δηλώσεις τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσουν ένα – ένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για να ολοκληρωθεί μια γονική παροχή ακινήτου απαιτούνται πάνω από δύο ή τρεις μήνες.

  Στη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας για όσους μεταβιβάζουν ακίνητα αναμένεται να συμβάλει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου ο οποίος σύντομα θα «τρέχει» στην νέα πλατφόρμα e-Mεταβίβαση. Μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής ο συμβολαιογράφος θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές

  Με το νέο καθεστώς που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021:

  -Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συγγενών της Α’ κατηγορίας. Δηλαδή μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς.

  -Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

  -Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

  -Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.

  – Για τις κληρονομιές δεν υπάρχει καμία αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5% -10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ.

  Οι βαθμοί συγγένειας για την Εφορία είναι:

  Α’ κατηγορία: ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).

  Β’ κατηγορία: οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών, οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, οι πατριοί και οι μητριές, τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί – νύφες), οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί – πεθερές).

  Γ’ κατηγορία: υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομούμενου ή εξωτικός. 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου