Αγροτικό πετρέλαιο: Σε ποιους αγρότες θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια


Την επαναφορά του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου, αλλά μόνο για τους νέους αγρότες και όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και μόνο για το 2022, ανακοίνωσε χθες (3/11) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega. Όπως είπε έχει «δώσει εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επεξεργαστούν ένα σχέδιο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022 για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, καθώς και για τους νέους αγρότες».

Το νέο μέτρο στήριξης που δίνει μια «ανάσα» στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους θα συμπεριληφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου.

Η επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου έρχεται να προστεθεί στη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στις ζωοτροφές. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες με τον Πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «ένας σημαντικός αριθμός αγροτών θα ωφεληθεί από αυτή την παρέμβαση».

Σημειώνεται ότι η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου σταμάτησε για τους αγρότες το 2016. Με το τρίτο Μνημόνιο, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες εκτοξεύτηκε την 1η Οκτωβρίου 2016 στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο για να εξισωθεί με τον ΕΦΚ του ντίζελ. Είχε προηγηθεί η αύξησή του στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο την 1η Οκτωβρίου 2015 από 66 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες περιμένουν μέχρι σήμερα να λάβουν την επιστροφή του ΕΦΚ του 2016, συνολικού ύψους 80-90 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά που δικαιούνται ούτε τα έχουν εισπράξει αλλά και ούτε έχουν συμψηφιστεί με οφειλές τους προς Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων, χρησιμοποιούνται δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) και καθορίζεται το είδος και ο αριθμός των επεμβάσεων ανά καλλιέργεια ή ομάδα καλλιέργειας, καθώς και κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου, με βάση τα γενικά και γεωργοτεχνικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή για την ίδια καλλιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου