Πώς (και γιατί) να πιστέψεις περισσότερο στον εαυτό σου

Δεν υπάρχουν σχόλια

  Ζούμε σε μια εποχή που γνωρίζουμε καλά πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση και το να έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας. Ακούμε συχνά-πυκνά ιστορίες από επιτυχημένους ανθρώπους που ενώ είχαν «αποτυχίες» και πολλές απορρίψεις, δεν το έβαλαν κάτω και χάρη στην πίστη που είχαν στον εαυτό τους κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή. Από τη θεωρία στην πράξη, όμως, ο δρόμος είναι μακρύς.

1.      Αποδέξου το ποιος/-α  πραγματικά είσαι

Σκέψου ποιος/-α είσαι και τι πραγματικά θέλεις. Μην καταπιέζεις τον εαυτό σου να σκέφτεται, να κάνει, ακόμα και να θέλει πράγματα μόνο και μόνο επειδή έτσι πρέπει ή επειδή έτσι συνηθίζεται. Ξεκίνα να αναζητάς μέσα σου αυτό που πραγματικά είσαι και μην απορρίπτεις ή μην αποφεύγεις όλα όσα δεν σου αρέσουν, αντ’ αυτού προσπάθησε να τα αποδεχτείς πραγματικά. Πώς άλλωστε να πιστέψεις στις δυνατότητές σου αν δεν έχεις αποδεχτεί 100% τον αληθινό σου εαυτό;

2.      Εστίασε στα δυνατά σου σημεία

Ο κάθε άνθρωπος έχει δυνατά και αδύναμα σημεία. Σε ποιο από τα δύο θα εστιάσουμε είναι στο δικό μας χέρι. Αντί να υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου που υστερείς (ή πού νομίζεις ότι υστερείς) να του υπενθυμίζεις πού είσαι καλός/-ή. Αντί να αφήνεις τις «αποτυχίες» ή τις απορρίψεις που είχες να σε οδηγούν, στάσου στις επιτυχίες σου, στις φορές που πέρασες μια δύσκολη κατάσταση, την αντιμετώπισες και βγήκες από αυτή πιο δυνατός/-ή. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται στην αρχή, θα δεις που πρόκειται για μια συνήθεια. Με άλλα λόγια, έχει έρθει η ώρα να δεις το ποτήρι μισογεμάτο.

3.       Συμβουλεύσου έναν ειδικό

Στο απαιτητικό αυτό έργο που έχεις αναλάβει, η βοήθεια ενός έμπειρου ψυχολόγου θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ο δρόμος από τη θεωρία στην πράξη είναι μακρύς. Προκειμένου, λοιπόν να μην χαθείς σε αυτόν, καλό είναι να έχεις έναν συνοδοιπόρο και σύμβουλο που έχει περάσει πολλές φορές από αυτόν τον δρόμο και τον γνωρίζει καλά. Ένα μεγάλο θετικό της εποχής είναι ότι εκτός από τις δια ζώσης συνεδρίες, υπάρχουν και οι online έτσι ώστε ακόμα κι αν το πρόγραμμα ή η τοποθεσία σου δεν επιτρέπουν να συμμετέχεις σε δια ζώσης συναντήσεις, μπορείς πάντα να επιλέξεις κάποια διαδικτυακή, όπως είναι, για παράδειγμα, η ψυχανάλυση μέσω skype με τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη. Όπως είπαμε και παραπάνω, λύσεις υπάρχουν, αρκεί να εστιάσουμε στα καλά και να μην βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο.

4.      Βγες από τη ζώνη ασφαλείας σου

Μένοντας εντός της ζώνης ασφαλείας σου αισθάνεσαι σίγουρα… ασφαλής, αλλά μένεις και στάσιμος/-η. Δεν βλέπεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις, θεωρείς ενδεχομένως και ότι δεν μπορείς για κάτι περισσότερο. Λάθος. Φυσικά και μπορείς. Αποφεύγοντας, όμως, να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να αισθανθείς άβολα και εκτεθειμένος/-η είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναπτύξεις την εσωτερική δύναμη και πίστη στον εαυτό σου που θα σε δυναμώσει. Δοκίμασε, λοιπόν νέα πράγματα, εκθέσου σε άβολες για εσένα καταστάσεις. Ακόμη κι αν η προσπάθεια δεν στεφθεί με επιτυχία, θα μάθεις κάτι από όλο αυτό και σίγουρα θα έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στο να πιστέψεις πραγματικά στον εαυτό σου, αφού θα έχεις τολμήσει να κάνεις κάτι που έως τότε θεωρούσες αδύνατο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου