Σήμερα η σπάνια μερική έκλειψη της σελήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Οι αστρονόμοι και οι λάτρεις του διαστήματος θα έχουν απόψε μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν μια σπάνια σεληνιακή έκλειψη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα, με διάρκεια 3 ώρες και 28 λεπτά. To συνολικό φαινόμενο – μαζί με την παρασκιά – θα διαρκέσει έξι ώρες. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και τμήματα της Ευρώπης και της Ασίας αλλά όχι από την Ελλάδα. Ωστόσο, μπορείτε να το παρακολουθήσετε διαδικτυακά.

Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι θα πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας, αλλά για αυτήν με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη θα καλύψει το 97% της πανσελήνου. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.

Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου φέτος, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου 2022. Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (συζυγία), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και να παίρνει έτσι μια κοκκινωπή απόχρωση.

Το Αστεροσκοπείο Γκρίφιθ στο Λος Άντζελες θα παρουσιάσει ένα βίντεο timelapse της έκλειψης, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, στη σελίδα του στο YouTube.

Το Virtual Telescope Project θα μεταδώσει ζωντανά την έκλειψη από τη Ρώμη.

«Όπως και στο παρελθόν, το Virtual Telescope Project θα συνεργαστεί με σπουδαίους αστροφωτογράφους από όλο τον πλανήτη για να σας μεταφέρει την εκπληκτική ομορφιά ενός τόσο πολύτιμου γεγονότος», ανέφερε ο οργανισμός στην ιστοσελίδα του.

Η Αστρονομική Εταιρεία της Νότιας Αυστραλίας θα μεταδώσει πλάνα από την έκλειψη στο YouTube.

«Το δίκτυο των τηλεσκοπίων απεικόνισης που διαθέτουμε και βρίσκονται στη Νότια Αυστραλία, τη Βικτώρια και το Κουίνσλαντ, και πιο μακριά αν χρειαστεί, θα παρέχει την καλύτερη ευκαιρία να δούμε αυτό το ιδιαίτερο ουράνιο γεγονός, ανεξάρτητα από τις τοπικές καιρικές συνθήκες», ανέφερε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου