Υγεία: Τι άλλο έμεινε να πειράξετε στη Θράκη κ. Πλεύρη;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


*Του Παναγιώτη Πεντζουρίδη, Δημοσιογράφου, Γενικού Διευθυντή του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Η αποδυνάμωση της Θράκης όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήταν μόνο σε επίπεδο οικονομικό και κοινωνικό, αλλά και σε καίριες δομές, που η ύπαρξή τους στηρίχθηκε και μόνο στις φιλότιμες προσπάθειες των ίδιων των εργαζομένων, πάντως σίγουρα όχι στην πρόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Και ενώ η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση ανησυχούν όλους στη περιοχή, λόγω της οποίας χάνονται νέοι, επιστήμονες και εξειδικευμένα εργατικά χέρια αναζητώντας δουλειά αλλού, και ενώ καμία νέα επένδυση στον επιχειρηματικό τομέα δεν συντελείται, και ενώ οι παράλληλες οικονομίες άλλων χωρών (σ.σ. βλέπε Τουρκία – Βουλγαρία καλά κρατούν…), έρχεται η σημερινή κυβέρνηση μετά τις εγκληματικές ενέργειες της προηγούμενης, να βάλει το “κερασάκι στην τούρτα” της εξαθλίωσης, αποδυναμώνοντας τις μονάδες υγείας του Νομού Ξάνθης, του Νομού Ροδόπης, του Νομού Εβρου.

Μία απόφαση άνευ προηγουμένου και επιστημονικής τεκμηρίωσης, με μοναδικό σκοπό, την κάλυψη της πολιτικής ανεπάρκειας στο επίπεδο των αποφάσεων για την αναπλήρωση ελλείψεων σε βασικούς τομείς ανθρώπινου δυναμικού.

Και αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσλήψεις και δυνάμωση των κέντρων υγείας, αποσυμφορώντας τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία και κατ’ επέκταση τα Περιφερειακά,  τα μετατρέπει σε αγροτικά ιατρεία μερικής απασχόλησης και μεταφέρει έναν όγκο ασθενών και αναγκών στα Νομαρχιακά, δημιουργώντας ένα αλαλούμ διοίκησης αλλά και επικίνδυνες καταστάσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.

Η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “προκειμένου να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία της Θράκης στις συνθήκες της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας…” αποφασίζονται τα εξής:

ΑΝΤΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ…

Η αδυναμία λοιπόν του κράτους να αντιμετωπίσει την πανδημία – η οποία όμως δεν είναι ένα ξαφνικό για σήμερα φαινόμενο αλλά ταλαιπωρεί ολόκληρο τον κόσμο εδώ και τρία χρόνια – είναι η ομολογία ότι όλα γίνονται για να “αντιμετωπιστεί η πανδημία”!

Αντί να φτιαχτούν νέα νοσοκομεία, να εκσυγχρονιστούν τα Κέντρα Υγείας, να ενδυναμωθούν τα Αγροτικά Περιφερειακά Ιατρεία, η κυβέρνηση αποφασίζει εκ περιτροπής λειτουργία όλων, λες και έχουμε να κάνουμε με ένα πολυκατάστημα όπου ο ιδιοκτήτης επιχειρηματίας αποφασίζει να μετακινεί το προσωπικό του σύμφωνα με τις ανάγκες του…

Είναι όμως ο τομέας υγείας για πειράματα και μετακινήσεις εν καιρώ πολέμου;

Και αφού ορθώς βρέθηκαν τα δισεκατομμύρια για την αμυντική θωράκιση της χώρας, γιατί δεν έχουν βρεθεί τα ανάλογα κονδύλια για την ενδυνάμωση της υγείας;

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ

Βεβαίως, δεν θα περίμενε κάτι καλύτερο απο τους “φωστήρες” των Αθηνών, που κάθονται στις καρέκλες τους και σχεδιάσουν “επι χάρτου”, δίνοντας εντολές στις αρμόδιες ΔΥΠΕ να τις εκτελέσουν!

Ο νεοαφιχθείς υπουργός Υγείας κος Αθ. Πλεύρης, αλήθεια, γνωρίζει τι επιφέρει με την απόφασή του αυτή στην περιοχή της Θράκης, αν όχι και σε ολόκληρη τη χώρα;

Απ’ ότι φαίνεται τον κρατούν σε απόσταση ενημέρωσης οι συνεργάτες του και οι Υφυπουργοί του, που παρ’ όλο που περιοδεύουν τη χώρα, δεν έχουν μάλλον την ανάλογη ικανότητα αντίληψης, για να διαπιστώσουν τα ολέθρια λάθη των αποφάσεών τους!

Ο τομέας της Υγείας στη Θράκη, είναι καίριος, όχι μόνο γιατί αφορά τη δημόσια υγεία και ως έτσι πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και γιατί παράγει άμεσα και έμμεσα ένα οικονομικό δεδομένο, το οποίο ουδείς μπορεί να το παραγνωρίσει.

Γύρω απο την Υγεία στη Θράκη, που ακόμη δεν έχει αποκτηθεί το σύνολο της τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης, κινείται μία ολόκληρη οικονομία, η οποία δίνει τη δυνατότητα επιβίωσης στους ίδιους τους πολίτες, αλλά αναχαιτίζει και το κύμα φυγής σε όμορες χώρες για μία καλύτερη υγειονομική κάλυψη.

Προφανώς ο κ. Υπουργός της Υγείας, αγνοεί ότι στη Θράκη, τόσο απο πλευράς Τουρκίας όσο και απο πλευράς Βουλγαρίας, τα ασθενοφόρα ιδιωτικών (;) κλινικών πηγαινοέρχονται, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας αμφιβόλου επιστημονικής επάρκειας, φθηνού τιμολογίου όμως και κυρίως άμεσα, κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την υφιστάμενη κατάστασή του, πολλώ δε μάλλον, εάν εφαρμοστεί και η επίδικη απόφαση. Παράλληλα, αποδυναμώνεται και η θέση, επαγγελματικά και οικονομικά των ιδιωτών ιατρών απέναντι σε έναν χωρίς προηγούμενο αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος τελικώς της υγείας των πολιτών.

Αυτή η παράλληλη λειτουργούσα οικονομία ή καλύτερα παραοικονομία στη Θράκη και στον τομέα της Υγείας, είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος, που προφανώς και αγνοεί και δεν ενημερώνεται η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και κάθε κυβέρνηση που αποφασίζει να εκτελέσει κάτι στην περιοχή.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΠΕΙΡΑΧΘΕΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ;

Βεβαίως, θα σπεύσουν οι “καλοθελητές” και θα μας κατηγορήσουν ότι “μυξοκλαίμε” για τη Θράκη, βάζοντας μπροστά ανύπαρκτα (;) θέματα, για μία απόφαση του Υπουργείου, που θα είναι προσωρινή (;) μέχρι τέλους του έτους και που σκοπό έχει την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας!

Τους αναμένουμε!

Οπως είμαστε σίγουροι, ότι όλα όσα γίνονται “εν καιρώ πολέμου”, ουδέποτε επιστέφουν στην προτέρα κατάσταση και πάντα δημιουργείται ένα νέο δεδομένο, πάνω στο οποίο πρέπει να μάθει να λειτουργεί η κοινωνία.

Και ερωτώ λοιπόν τον κ. Υπουργό της Υγείας:

-Τι άλλο θα πειράξετε στη Θράκη κ. Υπουργέ;

-Πιστεύετε ότι η θωράκιση μίας απομακρυσμένης απο τα μεγάλα αστικά κέντρα περιοχής, επιτυγχάνεται με τη συρρίκνωσης;

-Πιστεύετε ότι η επανάληψη λαθών προκατόχων σας άλλων κυβερνήσεων, θα επιφέρει το επιθυμητό για την υγεία στη Θράκη;

-Θεωρείτε ότι η Θράκη μπορεί να υπάρξει χωρίς υγιείς πολίτες, οι οποίοι θα ζουν με ασφάλεια και κρατική αρωγή στα αυτονόητα;

Είμαι βέβαιος, ότι οι κινητοποιήσεις των Δήμων, των Ιατρών, των Νοσηλευτών, των Πολιτών θα είναι δυνατές, εάν συντονιστούν ορθά και δεν καπηλευτούν κομματικά, να σταματήσουν το επιχειρούμενο έγκλημα της συρρίκνωσης της υγείας στη Θράκη.

Ενα έγκλημα, που αν αφεθεί στην τύχη και ολοκληρωθεί, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και ορατές σε κάθε επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου