Τι ακριβώς είπε η Ολλανδέζα που έκανε έξαλλο τον Έλληνα Πρωθυπουργό

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ερώτηση που του υπέβαλλε η Ολλανδή δημοσιογράφος Ινγκεμποργκ Μπέχουελ μετά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

Το θέμα της έντασης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και της Ολλανδής δημοσιογράφου πέρασε στην εγχώρια και τη διεθνή ειδησεογραφία, ως ο «καυγάς» τους, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Κατ’ αρχάς η Μπέχουελ απηύθυνε το ερώτημά της και στους δύο πρωθυπουργούς, αφού είπε: «Έχω μια ερώτηση και για τους δυο σας. Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη πότε, επιτέλους, θα σταματήσετε να λέτε ψέματα, ψέματα για απωθήσεις, ψέματα για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα;

Σας παρακαλώ, μην προσβάλλετε ούτε τη δική μου, ούτε τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων του κόσμου. Υπήρξαν συντριπτικά στοιχεία (σ.σ. εννοείται για επαναπροωθήσεις προσφύγων) και εσείς συνεχίζετε να αρνείστε και να λέτε ψέματα. Αυτό είναι ναρκισσιστική συμπεριφορά.

Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε «οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε τίποτα πρέπει να γίνουν μετεγκαταστάσεις (εν. προσφύγουν), δεν το κάνουν (εν. οι Βρυξέλλες). Τώρα, έχω τον λόγο μου και ναι κάνω σκληρές βάρβαρες επανπροωθήσεις».

Γιατί σταματήσατε να ζητάτε από τις Βρυξέλλες μετεγκατάσταση (εν. προσφύγων);

Και για εσάς κ. Ρούτε: Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα και ίσως στην Ολλανδία για την αποδοχή αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την οποία η Ολλανδία είναι συνυπεύθυνη. Επίσης, πολλοί πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να πάρουν πολλούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, όπως πολλά ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά. Είναι έτοιμοι να τα δεχτούν, αλλά αυτός ο πρωθυπουργός αντιδρά σε αυτό. Έτσι, ίσως θα μπορούσατε να βρείτε μια συνεννόηση και οι ολλανδικοί δήμοι που είναι τόσο έτοιμοι να αποφορτίσουν την Ελλάδα να μπορούν πραγματικά να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η κυβέρνησή του»

Ο κος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του από την ερώτηση, ενώ υπήρξαν και στιγμές κατά τη διάρκεια της απάντησης του που ύψωσε και τον τόνο της φωνής του εγκαλώντας την δημοσιογράφο επειδή τον διέκοψε. Ο κος Μητσοτάκης στην απάντησή του δεν έκανε καμία αναφορά στις επαναπροωθήσεις, αλλά αντί αυτού επαίνεσε την πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η απάντησή του: «Καταλαβαίνω ότι στην Ολλανδία έχετε μια κουλτούρα να κάνετε άμεσες ερωτήσεις στους πολιτικούς, τις οποίες σέβονται πολύ. Αυτό που δεν θα δεχθώ είναι σε αυτό το γραφείο να προσβάλλετε εμένα ή τον ελληνικό λαό με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν στηρίζονται σε ουσιαστικά γεγονότα, όταν αυτή η χώρα έχει αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση με πρωτοφανή ένταση, έχει σώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις διασώσαμε 280 ανθρώπους που κινδύνευαν να παρασυρθούν νότια της Κρήτης. Αυτό κάνουμε κάθε μέρα – διασώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή, ναι, αναχαιτίζουμε βάρκες που έρχονται από την Τουρκία, όπως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και περιμένουμε την τουρκική ακτοφυλακή να έρθει και να τους παραλάβει για να τους επιστρέψει στην Τουρκία.

Άρα, αντί να ρίχνετε τις ευθύνες στην Ελλάδα, θα έπρεπε να ρίχνετε τις ευθύνες σε αυτούς που εργαλειοποιούν συστηματικά, συστηματικά το μεταναστευτικό, σπρώχνοντας ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση από μια ασφαλή χώρα – γιατί πρέπει να σας θυμίσω ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Τουρκία δεν κινδυνεύει η ζωή τους δεν κινδυνεύει η ζωή τους… <παρακαλώ> η ζωή τους δεν κινδυνεύει και θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη στους άλλους και σε εμάς.

Και έχουμε μια σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική για το μεταναστευτικό, και έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε δώσει το δικαίωμα προστασίας σε 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων Αφγανών που έχουν λάβει…

Επιτρέψτε μου… Έχετε επισκεφθεί τους νέους καταυλισμούς στα νησιά μας; Έχετε πάει στη Σάμο; (η δημοσιογράφος απαντά: «Ναι, έχω πάει»). Όχι Δεν έχετε πάει στη Σάμο (η δημοσιογράφος λέει «Ναι, έχω πάει»). Σας παρακαλώ! Δεν έχετε πάει!

Κοιτάξτε, δεν ήρθατε σε αυτό το κτίριο για να με προσβάλλετε. Είμαι σαφής σε αυτό; Απαντώ τώρα και δεν θα με διακόψετε. Με τον ίδιο τρόπο σας άκουσα πολύ προσεκτικά.

Αν πας στη Σάμο, θα βρεις ένα άψογο στρατόπεδο. Με άψογες εγκαταστάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από χρήματα της ΕΕ, με καθαρές εγκαταστάσεις, με παιδικές χαρές για να παίζουν τα παιδιά – καμία σύγκριση με αυτό που είχαμε στο παρελθόν. Αυτή είναι η πολιτική μας, θα τη στηρίξουμε και δεν θα δεχτώ κανέναν να δείχνει με το δάχτυλο αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά»

Ο Μαρκ Ρούτε με τη σειρά του περιορίστηκε σε μία πιο λακωνική απάντηση στην οποία έδωσε πλήρη στήριξη στην Ελλάδα και κατηγόρησε και αυτός την Τουρκία για τη στάση της στο μεταναστευτικό. Σημείωσε δε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και είπε ότι δεν πρέπει να αφήνονται από αυτήν πρόσφυγες να διασχίζουν το Αιγαίο ή τη Μεσόγειο με επισφαλείς βάρκες, αλλά η ίδια η χώρα να συμμετέχει οργανωμένα στη διαχείριση του μεταναστευτικού μαζί με την ΕΕ.

Πάντως, για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από μερικούς μήνες η Ελλάδα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών καθώς και κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο πάγια θέση των ελληνικών αρχών είναι η αμφισβήτηση των συγκεκριμένων κατηγοριών και οι δηλώσεις ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις στα ούτε στα χερσαία, αλλά ούτε και στα θαλάσσια σύνορα.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου