Έτοιμα τα φύλλα πορείας για την επιστράτευση των γιατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για τις ανάγκες της επιδημίας κορωνοϊού. Με τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες να προοιωνίζονται ολοένα και πιο μελανή την εικόνα στο σύστημα υγείας, ιδίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί άμεσα λύσεις που θα επιτρέψουν την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και που θα κρατήσουν όσο γίνεται ανοιχτά τα νοσοκομεία και στους non covid ασθενείς.

Όπως είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο, θα ζητηθεί από τους οικείους Συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους για να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία, στις απλές κλινικές Covid αλλά και στις ΜΕΘ όπου μπορεί να αναπτυχθούν. Μετά το πέρας της προθεσμίας που θα δοθεί – την προηγούμενη φορά ήταν περίπου δέκα ημέρες, αλλά πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο χρονικό περιθώριο- θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, δηλαδή πόσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και αν επαρκούν. Τον περασμένο Μάρτιο είχαν ανταποκριθεί θετικά 61 γιατροί και τελικά μέσω της επιστράτευσης βρέθηκαν άλλοι 145.

Στην -ιδανική- περίπτωση που βρεθούν ιδιώτες γιατροί θα σταλούν να εργαστούν με ειδικές συμβάσεις στα νοσοκομεία όπου υπάρχουν ανάγκες. Ωστόσο, επειδή ήδη «τρέχει» η νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία μπορούν γιατροί, ιδιώτες αλλά και του δημοσίου, να εργαστούν στις εφημερίες με αμοιβή 250 ευρώ για κάθε εφημερία, χωρίς να έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα στην προσέλκυση γιατρών, οι προσδοκίες όλων είναι μειωμένες και για την θετική απήχηση της πρόσκλησης των Ιατρικών Συλλόγων στα μέλη τους.

Αναστολή χειρουργείων ανακοινώνεται σήμερα

Αμεσα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, αναμένεται να ανακοινωθεί και αναστολή τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές κλινικές σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Επιδεινώνονται οι επιδημιολογικοί δείκτες

Όπως είχε αναφερθεί στην σύσκεψη, χρειάζονται επιπλέον περίπου 15 γιατροί, παθολόγοι ή πνευμονολόγοι, ώστε να μπορέσει το νοσοκομείο να υποδεχθεί ασθενείς με covid-19. Αναλόγως είχε αποφασιστεί πως θα μπορούσαν να παραχωρηθούν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου αλλά μόνο εάν εξασφαλιζόταν ιατρικό δυναμικό.

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου