Στριμωγμένος όσο ποτέ ο Ερντογάν, προσπαθεί να μείνει στην εξουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η επόμενη ημέρα της πρωτοφανούς νομισματικής κρίσης στην Τουρκία, βρίσκει τον πρόεδρο Ερντογάν απέναντι σε μια κλιμακούμενη αντίδραση της κοινωνίας, που άρχισε να φαίνεται από τις συγκεντρώσεις στους δρόμους της άγκυρας και της Κωνσταντινουπολης, που σε μικρές ομάδες βγήκαν για να φωνάξουν στην κυβέρνηση να παραιτηθεί. Όμως, ο τούρκος πρόεδρος επιμένει στη θέση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραιτηθεί  και θα πάει για εκλογές κανονικά τον Ιούνιο του 2023.

Ωστόσο, οι διάφοροι οικονομικοί αναλυτές με λίγες εξαιρέσεις, πιστεύουν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Τουρκία, ανεξάρτητα από τις προσδοκίες του Προέδρου.

Η αντιπολίτευση επιχειρεί να συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο ζητώντας επειγόντως εκλογές για να σωθεί η χώρα από την οικονομική κατάρρευση. Πριν λίγη ώρα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική της ομάδα η Μεράλ Ακσενέρ πρόεδρος του Καλού Κόμματος που έχει συμπήξει εκλογική συμμαχία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι ήδη «άνεμοι πανικού άρχισα να πνέουν στους διαδρόμους του προεδρικού παλατιού. Δεν λυπούμαστε καθόλου για την ενόχληση είπε επειδή είμαστε μαζί με το έθνος.»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, συγκάλεσε την κεντρική επιτροπή του κόμματός του σήμερα και χθες συναντήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, πρωην πρωθυπουργό και νυν αρχηγό του κόμματος Ντεβά. Σε κοινή ανακοίνωση ζήτησαν άμεσα εκλογές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, αναμένει σήμερα την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη  Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν με συνοδεία αντιπροσωπείας όπου φημολογείται ότι πρόκειται να συζητήσει για επενδύσεις στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο Σεϊχης για την Τουρκία, ήταν μέχρι πρότινος ο χρηματοδότης της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του προέδρου. Όμως, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ανάγκη από κάθε είδους ξένες επενδύσεις για την φτηνή πλέον χώρα του, που βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Η λίρα και πάλι σήμερα σε απελπιστική κατάσταση, το δολάριο κοντά στις 13 λίρες, το ευρώ πλησιάζει τις 15 και η στερλίνα πάνω από 17.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου